Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nemzetközi szervezetek a fejlődő országok vakcinaellátását sürgetik


Koronavírus elleni oltás a venezuelai Los Tequesben 2021. április 9-én
Koronavírus elleni oltás a venezuelai Los Tequesben 2021. április 9-én

Négy nagy nemzetközi szervezet vezetője annak biztosítására szólította fel a gazdag országokat, hogy a fejlődő régiók számára is elegendő koronavírus-vakcina álljon rendelkezésre a világjárvány visszaszorítása érdekében.

A Washington Post című lapban kedden közzétett felhívásában az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezetői hangsúlyozták, hogy a vakcinaellátás területén a gazdag és szegény országok közötti, egyre mélyülő szakadék újabb vírusvariánsok megjelenéséhez vezethet.

„Mára teljesen világossá vált, hogy nem lesz teljes a kilábalás a Covid–19-világjárványból, ha nem sikerül véget vetni az egészségügyi válságnak” – húzták alá.

„Az oltóanyagok egyenlőtlen elosztása miatt emberek milliói maradnak védtelenek a vírussal szemben, ami újabb halálos variánsok kialakulását, globális elterjedését teszi lehetővé. Emiatt pedig még azon országoknak is ismét szigorítaniuk kellett az egészségügyi intézkedéseket és utazási korlátozásokat, amelyekben előrehaladott az oltási program. A pandémia elmélyíti a gazdasági különbségeket, és ez negatív következményekkel jár mindenki számára” – olvasható a felhívásban.

A négy tisztségviselő közös sajtótájékoztatóján felszólította a világ legfejlettebb ipari államait tömörítő G7-csoportot egy ötvenmilliárd dolláros alap felállítására a szegényebb országok jobb vakcinaellátása érdekében. A G7-ek júniusban csúcstalálkozót tartanak Angliában.

Nem csak egészségügyi, gazdasági kérdés is

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kijelentette: ez a pénzinjekció hatalmas lökést adna a diagnosztikai eszközök, az orvosi oxigén, az egészségügyi felszerelések, illetve a vakcinák egyenlőbb elosztásához.

Krisztalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója felszólalásában rámutatott, hogy a kérdés nemcsak az egészségügyről, hanem a gazdaságról is szól.

„Adataink azt mutatják, hogy rövid távon a világ beoltása a leghatékonyabb módja a globális gazdasági teljesítmény növelésének. A vakcinapolitika egyben gazdaságpolitika is” – mondta.

David Malpass, a Világbank elnöke kulcsfontosságúnak nevezte, hogy az Egyesült Államok mielőbb elérhetővé tegye Latin-Amerika számára a nélkülözhető vakcinadózisait, a kontinens számos országa ugyanis rendkívül nehéz helyzetben van a tomboló járvány miatt.

Szintén kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter arról számolt be, hogy a következő két hétben bejelentik, hogyan osztják el a nyolcvanmillió adag felajánlott oltóanyagot. A Joe Biden vezette kormányzat nemrég közölte, hogy az AstraZeneca-vakcinából hatvanmilliót, a Moderna, a Pfizer, illetve a Johnson & Johnson készítményéből pedig legalább további húszmilliót fognak küldeni más országoknak.

Készült az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG