Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Dél-Koreában kötelezővé teszik a műtők bekamerázását


Li Na Dzsum szöuli otthonában fényképeket mutat a fiáról a Reuters munkatársának

Dél-Koreában kötelezővé teszik a kórházi műtők bekamerázását, miután több olyan haláleset is nyilvánosságra került az utóbbi években, amelyekben egyes klinikák gondatlanul járhattak el.

A szöuli parlamentben kedden megszavazott törvény értelmében kötelező lesz kamerát elhelyezni minden műtőben, ezzel Dél-Korea lett az első fejlett ország, amelyben ilyen intézkedést hoztak.

Az utóbbi időszakban felerősödtek az ezt szorgalmazó hangok, különösen azután, hogy 2016-ban azzal vádoltak meg több magánklinikát, hogy ápolók, illetve nem megfelelően képzett orvosok végeztek egyes beavatkozásokat, ami több esetben is a páciens halálával végződött.

Egy fiatal egyetemista abban az évben halt meg vérveszteség következtében, miután csaknem ötven napot töltött kómában egy 6,5 millió wonos (1,7 millió forintos) állplasztikai műtétet követően. Édesanyja, Li Na Dzsum 2018 januárja óta folytat egyszemélyes tüntetést a törvényhozás épülete előtt. Kiemelte: ő megkaphatta az operációról készített videofelvételt, amelyből kiderült, hogy a klinikán egy sebészgyakornok és egy segédápoló végezte a műtétet, nem pedig a főorvos, ahogy ígérték, azonban kamerák híján sokan soha nem tudhatják meg, hogy gyermekük halálát műhiba okozta.

Li a bizonyítékok birtokában beperelte az intézményt, amelynek vezető sebészét a bíróság bűnösnek találta és három év börtönbüntetésre ítélte.

„Orvosi bűncselekménynek számít, ha valaki más – »egy szellem« – végzi a műtétet, nem pedig az a sebész, akit a páciens megbízott” – hangsúlyozta az anya.

Többször is kísérletet tettek már a vonatkozó jogszabályok megváltoztatására az országban, ez azonban éles tiltakozásba ütközött a kórházak és a szakmai szervezetek részéről. A Koreai Orvosi Kamara szerint a műtők bekamerázása aláássa a doktorok iránti bizalmat, sérti a páciensek jogait, illetve eltántorítja attól az egészségügyi dolgozókat, hogy az életmentés érdekében kockázatot vállaljanak.

A törvényt egy friss felmérés szerint a lakosság 97,9 százaléka támogatja.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG