Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Deportálhatják az orosz állampolgárságot elutasító lakosokat az annektált ukrajnai területeken


2024. július 1-től külföldinek fogják tekinteni azokat, akik nem teszik le az orosz állampolgársági esküt
2024. július 1-től külföldinek fogják tekinteni azokat, akik nem teszik le az orosz állampolgársági esküt

Vlagyimir Putyin aláírta a rendeletet, amely lehetővé teszi azok deportálását az Ukrajnától illegálisan elcsatolt négy régióban, akik nem hajlandók felvenni az orosz állampolgárságot.

A csütörtökön közzétett határozat értelmében a bekebelezett területeken élőknek orosz állampolgárrá kell válniuk, vagy ezt hivatalosan, írásban vissza kell utasítaniuk.

E szerint 2024. július 1-től külföldinek fogják tekinteni azokat, akik „kinyilvánítják akaratukat meglévő állampolgárságuk vagy hontalanságuk megtartására”, és nem teszik le az orosz állampolgársági esküt.

Az annektált területeken élő külföldieket és hontalanokat pedig deportálhatják, amennyiben úgy ítélik meg, hogy „nemzetbiztonsági fenyegetést jelenthetnek, az alkotmányos rend alapjainak kierőszakolt megváltoztatását támogatják, terrorista és szélsőséges tevékenységeket finanszíroznak, vagy engedély nélkül akciókban vesznek részt”.

Azokat is külföldi státuszba fogják besorolni, akik az elcsatoltás napján a megszállt ukrajnai megyékben éltek, vagy pedig korábban ott éltek, de később Oroszországba költöztek, és visszautasították az orosz állampolgárságot.

Vlagyimit Putyin orosz elnök 2022. szeptember 30-án írta alá a részben megszállt Herszon, Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsa bekebelezését. A négy érintett régióban előzőleg népszavazást írtak ki az ügyben, amit a nemzetközi közösség ugyancsak teljességgel törvénytelennek tart.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz elnök bejelentette a négy megszállt ukrajnai régió annektálását

Ezen négy régió a még 2014-ben szintén elfoglalt Krím félszigettel együtt Ukrajna területének mintegy húsz százalékát teszi ki.

XS
SM
MD
LG