Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Depressziós tünetei miatt újra iskolába mehet több lengyel diák


Üres osztályterem egy varsói általános iskolában a tanárok sztrájkja alatt, 2019. április 8-án.
Üres osztályterem egy varsói általános iskolában a tanárok sztrájkja alatt, 2019. április 8-án.

Több mint két hónap után a lengyel diákok egy része hétfőn visszatérhetett az iskolába, miután szakértők szerint egyre többen mutatnak közülük depressziós tüneteket. A tanulók többségének marad a járvány miatt a digitális oktatás.

Lengyelországban hosszabb időre rendelték el az iskolák bezárását, mint a legtöbb európai államban, sok szülő azonban aggódik amiatt, hogy túl korai lehet az újranyitás.

„Nem tetszik, hogy a gyerekek visszamennek az iskolába. Aggódom a fiamért. Csak 9 éves, túl fiatal ahhoz, hogy megkövetelhessék tőle a szigorú higiéniai szabályok betartását. Lehetetlen fenntartani a fizikai távolságtartást” – mondta a 46 éves Rafal Kazimierczak az AFP francia hírügynökségnek.

Az alsó három évfolyam diákjai térhetnek most vissza a tantermekbe, akik számára november 9-től rendelték el a digitális oktatást. A többi általános iskolás tanuló október 26-a óta van otthon, a középiskolák és az egyetemek pedig már október 19-én bezártak.

Beata Trzesniewska pszichológus szerint az iskolától való hosszú távolmaradásnak elkezdtek megmutatkozni a negatív hatásai.

„A diákok körében nő a depressziós esetek száma” – mondta, hozzátéve, hogy sok gyerek „nem látja a tanulás értelmét, szomorú, unatkozik, vagy úgy érzi, semminek nincs jelentősége”.

„Mindenekfelett pedig azt érzik, hogy sehogyan nem lehetnek hatással a jelenlegi történésekre” – fogalmazott.

A varsói kormány arról számolt be, hogy más évfolyamok számára is újra ki kívánják nyitni az iskolát, azért kezdtek a legfiatalabbakkal, mert körükben a legalacsonyabb a fertőzés kockázata, illetve náluk bizonyult a legkevésbé hatékonynak a digitális oktatás.

„Természetesen arra törekszünk, hogy visszatérhessenek a gyerekek az iskolába, amilyen hamar, illetve amilyen biztonságosan csak lehet a tanulók és az iskolai dolgozók számára” – jelentette ki Andrzej Duda elnök pénteken.

Lengyelországban hétfőn 3 271 új koronavírus-fertőzöttet és ötvenkét halálos áldozatot regisztráltak.

Az Insights for Education nevű szervezet szerint Lengyelországnál csak Romániában zártak be hosszabb időre az iskolák az Európai Unióban.

Randa Grob-Zakhary, a szervezet vezetője hangsúlyozta, hogy megdőlt a közvélekedés, miszerint az iskola veszélyes, számos országban sikerült biztonságos körülmények között, fokozatosan újranyitni az oktatási intézményeket.

Leszögezte: egyhamar nem ér véget a járvány, a gyerekek megfelelő oktatását ettől függetlenül meg kell oldani, s fel kellene hagyni végre az iskolák sorozatos bezárásával és újranyitásával.

Készült az AFP jelentése alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG