Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A DK pert nyert az MTI ellen, mert az MTI nem írta meg, hogy a DK pert nyert az MTI ellen


Nem közszolgáltatott a közszolgálati média a bíróság szerint. Az MTI már többször megtagadta ellenzéki politikusok közleményeinek publikálását.

Pert nyert a Demokratikus Koalíció az MTI ellen. A párt közleményében azt írja, hogy az MTI korábban megtagadta, hogy közzétegye A Demokratikus Koalíció pert nyert a kormány által kézi vezérelt MTI ellen című közleményüket, arra hivatkozva, hogy az sérti a közmédia jó hírét. A bíróság most arra kötelezte az MTI-t, hogy a felületükön tegyék közzé a fenti közleményt. A DK úgy fogalmaz, hogy „az ítélet szerint tehát a Távirati Iroda nevezhető kézi vezéreltnek, az MTI köteles lesz saját magáról leírni a valóságot”.

Nem ez az első eset, hogy az MTI megtagadja ellenzéki pártok vagy politikusok közleményeinek publikálását. Legutóbb az LMP sajtószabadságról szóló közleménye nem jelenhetett meg az MTI OS hírfolyamában. Tavaly novemberben pedig a Szabad Európa által hozott nyilvánosságra olyan hangfelvételeket, amelyeken Bende Balázs, az MTVA vezető szerkesztője beszélt arról, hogy a köztévénél nem az ellenzéki összefogást támogatják. Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselők ezzel kapcsolatos közleményét nem hozta le az MTI. A hírügynökség ezekben az esetekben arra hivatkozott, hogy szabályzata tiltja olyan közlemények publikálását, amelyek „sérthetik a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit”.

A DK már korábban is nyert pert az MTI ellen meg nem jelent közlemény miatt. Tavaly októberben azért, mert a hírügynökség nem volt hajlandó leközölni a kormányt bíráló, illetve Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a gazdagodásáról szóló közleményeiket.

A Szabad Európa korábban többször is foglalkozott a közmédia és azon belül az MTI helyzetével. A hírügynökségnél zajló munkáról szóló riportunkból kiderült, hogy 2011-től egyre inkább érvényesül a kormány politikai befolyása, és sok, a Fidesznek kényes ügyről be sem számolhat az MTI. Hasonló nyomás érvényesül az MTI fotórovatánál is.

XS
SM
MD
LG