Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Uniós pénz nélkül felére csökken az egyik, uniós projektek felügyeletére létrehozott állami cég létszáma


Rogán Antal és Kocsis Máté a Parlamentben 2022. május 16-án
Rogán Antal és Kocsis Máté a Parlamentben 2022. május 16-án

Korábban már elvették a dolgozók 13. és 14. havi bérét, de most újabb leépítés jön a Rogán Antalék alatt létrehozott állami Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft.-nél. A szervezet az uniós pénzek egy részét projektmenedzselte volna, csak azok jó ideje nem jöttek, így érdemben kevesebb feladatot találtak.

A Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft.-t még 2021-ben alapította az állam hatmilliárd forinttal és elvileg azzal a céllal, hogy segítse az uniós pénzből végrehajtott olyan állami fejlesztéseket, amelyeknek van digitalizációs oldaluk is.

Csakhogy jó ideje be vannak fagyasztva a Magyarországnak szánt uniós támogatások, így mostanában kevesebb munkát találtak maguknak – írja a 24.hu.

Ezért elvették a cég dolgozóinak 14. és 13. havi extra bérét, és most két körben a felére csökkentik a nagyjából 120 fős szervezet létszámát a lap szerint. A cég egy évvel ezelőtt még 185 fővel működött, mivel a lapnak nyilatkozó egyik dolgozó szerint senki nem mondta ki, hogy nem fognak jönni az uniós pénzek.

Bizonyos minőségbiztosítási feladatok ettől még megmaradnak a vállalatnál a lap szerint, viszont a cégtől és a tulajdonosi szerepet ellátó, Rogán Antal alá tartozó Digitális Magyarország Ügynökségtől sem válaszoltak a 24.hu kérdéseire.

Milliárdos bérköltség
A vállalat 2021-ben 860 millió forintot, tavaly viszont már több mint 2,55 milliárd forintot költött személyi jellegű ráfordításokra. Mindezt úgy tehették meg, hogy a befagyasztott uniós támogatások kapcsán előlegként lehívtak nagyjából 8,8 milliárd forintot, ebből tavaly 0,8 milliárdot egyébként visszafizettek.


Nagy értékű szerződéseket már az előkészületek során is kötöttek, így például a kormányközeli 4iG tavaly 1,1 milliárd forint értékben kötött velük mint konzorciumvezetővel vállalkozói megállapodást.

Miért vette meg a magyar állam a Vodafone-t?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:09:43 0:00

Emellett például komoly megrendelésállománnyal bírt a kormányzati kampányok szervezését végző Balásy Gyula féltestvérének cége is a lap szerint. A Balásy Bulcsú vezette Fornax ICT Kft. tavaly konzorciumi tagként nagyjából 780 millió forint megbízáshoz jutott, idén pedig egy 220 milliós üzletről számolt be a lap.

Both András, a DKF korábbi infokommunikációs igazgatója szerint minden uniós finanszírozású, digitalizációs témájú projekt támogatása és műszaki minőségbiztosítása lett volna a feladatuk.

„Szeretnénk támogatni a szervezeteket a pályázati anyagok összeállításán, illetve szervezetük fejlesztésén túl azzal is, hogy helyesen tervezzék meg a megoldásaikat, a szervezeti kultúrához illeszkedő módszertanokat használjanak magas szintű, technológiai és architekturális döntéseikben, megint hangsúlyozva, hogy kinek mire van szüksége” – magyarázta az állami cég a célját az ITBusinessnek még 2021 végén.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG