Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Exminiszter, volt MNB-alelnök és szakszervezeti vezető Dobrev Klára árnyékkormányában


Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője 2022. szeptember 19-én bejelenti pártja árnyékkabinetének megalakulását Budapesten.
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője 2022. szeptember 19-én bejelenti pártja árnyékkabinetének megalakulását Budapesten.

Nem ment simán, akadozott az online sajtótájékoztató, amelyen a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP) képviselője ismertette árnyékkormányának tagjait. Dobrev Klára múlt pénteken jelentette be, hogy árnyékkormányt alakít. Szerinte a Demokratikus Koalíció legerősebb ellenzéki pártként egyértelmű alternatívát kínál az Orbán-kormánnyal szemben.

A politikus, aki tavasszal Márki-Zay Péter kihívója volt az ellenzéki miniszterelnök-jelölti versenyben, most egyebek között arról beszélt, hogy Orbán Viktornak buknia kell az évtizedek óta nem tapasztalt válság, az utóbbi tizenkét év felelőtlen kormányzása miatt.

A DK árnyékkormányában az oktatás, az egészségügy, a szociális ügyek és a nyugdíj, a környezetvédelem, az önkormányzatok mind önálló tárcát kapna. Az árnyékkormány tagjai:

  • Dobrev Klára a DK azt állítja, hogy a közvélemény-kutatások rendszerint őt tartják a válaszadók a legalkalmasabb ellenzéki politikusnak a kormányzásra. Az 50 éves jogász EP-képviselő feladata feladata az árnyékkormány vezetése és politikai irányítása.
  • Molnár Csaba kancelláriaminiszter, a miniszterelnök helyettese. A 47 éves jogász nyolc évet a magyar Országgyűlésben dolgozott, nyolc éve EP-képviselő. Az árnyékkormány egyetlen tagja, aki korábban már miniszterként is dolgozott, a Bajnai-kabinetben a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a miniszterelnök helyettese volt. Az árnyékkormányban a közigazgatási, igazságügyi, EU-ügyi és európai uniós fejlesztési ügyek felelőse.
  • Arató Gergely kormányprogramért felelős miniszter, 53 éves országgyűlési képviselő, korábbi államtitkár. Feladata az árnyékormány programjának kidolgozása, a nyitott kormányzás, a civil szervezeti kontroll és az állampolgári részvétel feltételeinek megteremtése.
  • Mustó Géza belügyminiszter, 48 éves művelődésszervező, a X. kerület rendvédelemért és közbiztonságért felelős alpolgármestere.
  • Rónai Sándor külügyminiszter, 33 éves európai parlamenti képviselő, első alelnöke az Európai Parlament Pegasus-vizsgálóbizottságának. Az árnyékkormányban hozzá tartozik Magyarország nemzetközi kapcsolatainak, tekintélyének helyreállítása, a magyar–amerikai kapcsolatok rendezése, a közös közép-európai fellépés erősítése, a visegrádi együttműködés euroatlanti értékek mentén történő újjászervezése.
  • Bodnár Zoltán pénzügyminiszter. A 63 éves, jogász végzettségű szakember egyebek között MNB-alelnök és a Nemzeti Autópálya Rt. igazgatója is volt. Az árnyékkormányban hozzá tartozik az euróövezethez való csatlakozás előkészítéséhez, az infláció letöréséhez, a pénzügyi stabilitás megteremtéséhez, a felelős pénzügyi tervezés helyreállításához, a semleges, de erős garanciákat tartalmazó bankszabályozás és pénzügyi felügyeleti rendszer kialakításához, valamint az MNB jegybanki szerepének, hitelének helyreállításához szükséges intézkedések kidolgozása.
  • Dávid Ferenc gazdasági miniszter 67 éves közgazdász, országgyűlési képviselő, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének volt főtitkára.
  • Kordás László bér- és munkaügyi miniszter 52 éves közgazdász, szakszervezeti vezető, országgyűlési képviselő, korábbi államtitkár. Korábban az Autóbuszgyártók Vasas Szakszervezetének elnöke volt.
  • Gy. Németh Erzsébet szociális és nyugdíjügyi miniszter hatvanéves tanár, országgyűlési képviselő, volt főpolgármester-helyettes.
  • Komáromi Zoltán egészségügyi miniszter 67 éves háziorvos, egészségügyi szakértő, országgyűlési képviselő. Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltként őt kérte fel az egészségügyi programot kidolgozó csoport vezetőjének.
  • Barkóczi Balázs oktatási és kulturális miniszter 42 éves, tanár, politológus, országgyűlési képviselő, a DK szóvivője.
  • Varju László energia- és rezsiügyi miniszter 61 éves, közgazdász, országgyűlési képviselő, volt államtitkár és polgármester.
  • Oláh Lajos környezetvédelmi és klímaügyi miniszter 53 éves jogász, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke, volt államtitkár.
  • Vadai Ágnes honvédelmi miniszter jogász, közgazdász, országgyűlési képviselő, volt államtitkár. 2014 és 2022 között az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja, tavaly óta a NATO Parlamenti Közgyűlés Tudományos és Technológiai Bizottságának alelnöke.
  • Benedek Szilveszter mezőgazdasági miniszter 35 éves mezőgazdasági mérnök, önkormányzati képviselő, a DK mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakpolitikusa.
  • Szaniszló Sándor önkormányzati miniszter 53 éves gazdasági mérnök, közgazdász, polgármester, a fővárosi közgyűlés képviselője és a Demokratikus Koalíció fővárosi frakcióvezetője.
  • Szitka Péter vidéki önkormányzatokért felelős főtanácsadó 45 éves közgazdász, volt országgyűlési képviselő, Kazincbarcika polgármestere.
  • Kálmán Olga pedig, aki az árnyékkormány szóvivője lesz, 54 éves tanár, szerkesztő-riporter, országgyűlési képviselő, frakciószóvivő.

Dobrev Klára hangsúlyozta: „A megélhetési válság legfőbb okozója maga Orbán Viktor, és amíg Orbán Viktor marad, addig a válság is maradni fog. Ezért kell árnyékkormányt alakítani.”

„A helyzet minden egyes nappal súlyosabb lesz, amit most látunk, az az összeomlás kezdete” – tette hozzá.

A politikus arról is beszélt, hogy ha igaz a Fidesz érvelése, miszerint minden baj okozója az ukrajnai háború, miért lehet, hogy Magyarországon kétszerese az infláció az európainak, miért a forint teljesít a leggyengébben, miért csak itt fordul elő, hogy egyik napról a másikra a hétszeresére emelkedik a rezsi ára, és miért itt romlott leginkább az egészségügy és az oktatás helyzete.

„Nagyon egyszerű a válasz: a miniszterelnök nem mond igazat” – szögezte le, rámutatva, hogy az EU-s források felfüggesztéséért is a kormány a hibás, amely teljes mértékben elvesztette szavahihetőségét a nemzetközi porondon.

Az EP-képviselő szerint fel kell készülni arra, hogy amikor eljön az ideje, tisztességesen átvegyék a kormányzást, és mindent meg kell tenni azért, hogy az Orbán-kormány bukása minél hamarabb bekövetkezzen.

Árnyékkormánya egyik legfontosabb feladataként azt határozta meg, hogy alternatíva felmutatásával jól szervezett, közös politikai akarattá formálják az elégedetlenséget, és leváltsák a mostani hatalmat, hogy jobb országot építhessenek.

XS
SM
MD
LG