Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Dobrev Klára: Sulyok Tamás ügyvédként külföldiek kezére játszott át csongrádi földeket


Dobrev Klára sajtótájékoztatója Sulyok Tamás vélelmezett bűncselekményével kapcsolatban 2024. május 22-én
Dobrev Klára sajtótájékoztatója Sulyok Tamás vélelmezett bűncselekményével kapcsolatban 2024. május 22-én

Szeged környékén a földmaffia több mint ezerhektárnyi termőföldet játszott át ügyvédek közreműködésével, zsebszerződésekkel külföldi tulajdonba; az egyik érintett ügyvéd Sulyok Tamás jelenlegi köztársági elnök – állította sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció EP-lista-vezetője. Dobrev Klára átadja az ügyészségnek a szerinte bizonyító erejű iratokat.

Az ellenzéki politikus sajtótájékoztatón mutatta fel azokat a dokumentumokat, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy a jelenlegi köztársasági elnök ügyvédként bűncselekményt követett el: „Törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek” – állította Dobrev Klára.

A politikus emlékeztetett arra, hogy 2014-ben az Orbán-kormány tette külön tényállássá a Btk.-ban ezt a magatartást, de szerinte már előtte is bűncselekmény volt: ha egy ügyvéd zsebszerződést nyújt be a földhivatalhoz, bűncselekményt követ el – tette hozzá.

Dobrev Klára azt mondta, hogy Szeged környékén több mint ezerhektárnyi termőföldet érintett a földmaffia. Három-négy helyi ügyvéd közreműködésével játszották át külföldiek kezére a termőföldeket. Az ügyvédek segítettek egymásnak, volt, aki a kölcsönszerződést, a másik a haszonélvezeti jogot, míg a harmadik az ajándékozást intézte. Az érintett ügyvédek egyike Sulyok Tamás jelenlegi köztársasági elnök volt; a segítségével osztrákok tették rá a kezüket a termőföldekre.

Reagált a Sándor-palota: A választási kampány részének tartja a személyét érő támadást Sulyok Tamás államfő

Dobrev Klára szerint több ügyletről van szó, ebből egy ügyletet ismertetett részletesebben a tájékoztatón. Ebben egy 103 hektáros földterületről van szó, amely előbb egy stróman nevére került, aki elajándékozta egy másik strómannak. Az ajándékozási szerződést ügyvédként Sulyok Tamás szerkesztette és ellenjegyezte – mondta, felmutatva egy dokumentumot.

A második stróman kölcsönadási szerződést, jelzálogot és haszonélvezeti szerződést kötött az Agronómia Kft.-vel és osztrák tulajdonosaival, akik törvényesen nem szerezhették volna meg a földet. Valamennyi dokumentumot az akkor ügyvéd Sulyok Tamás szerkesztette és ellenjegyezte. Ő volt a cég osztrák tulajdonosainak magyarországi kézbesítési megbízottja is.

Dobrev Klára szerint a birtokukba került iratok kétséget kizáróan bizonyítják, hogy Sulyok Tamás bűncselekményt követett el. Hozzátette: náluk van a német nyelvű zsebszerződés is. Ténynek nevezte, hogy a jelenlegi államfő ügyvédként bűncselekményt követett el, ezért felszólította Sulyok Tamást, hogy csakúgy, mint elődje, Novák Katalin, mondjon le az államfői posztról.

Arra az újságírói felvetésre, hogy vélhetően már elévültek azok a cselekmények, amelyeket Dobrev Klára elmondása szerint a kétezres évek elején követtek el, az ellenzéki politikus kérdéssel válaszolt: „Lehet köztársasági elnök az, akit csak azért nem ítélnek el, mert a bűncselekmény, amit elkövetett, elévült?” Hozzátette: az elévülés kérdésében az ügyészségnek van joga dönteni.

Az ügyben kérdésekkel fordultunk a köztársasági elnök hivatalához, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG