Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Donald Trump bejelentette indulását a 2024-es elnökválasztáson


Donald Trump bejelenti indulását támogatói előtt Floridában 2022. november 15-én
Donald Trump bejelenti indulását támogatói előtt Floridában 2022. november 15-én

A volt amerikai elnök kedden hivatalosan is bejelentette, hogy újra indul a tisztségért, és leszögezte, hogy „Amerika visszatérése most kezdődik”.

Donald Trump a floridai rezidenciáján tartott sajtótájékoztatóján visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint ő tehet a Republikánus Párt vártnál jóval gyengébb szerepléséről az előző heti félidős választáson.

Beszédében az általa támogatott jelöltek kudarca helyett a sikerekre fókuszált, és üdvözölte, hogy a párt átvette a képviselőházat.

A milliárdos üzletember hangsúlyozta: újraindulását nem a politika, hanem a haza szeretete motiválja.

„Ma este bejelentem jelöltségemet az Egyesült Államok elnöki tisztségére, hogy ismét dicsőségessé és naggyá tegyük Amerikát” – mondta.

„Azért indulok, mert a világ még nem látta azt a valódi dicsőséget, amelyre ez a nemzet képes” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Elmaradt a nagy republikánus áttörés az amerikai félidős választáson

Trump ezt követően elnöki ciklusa eredményeit méltatta, kitérve a déli határ védelmére, a szerinte tisztességtelen kereskedelmi megállapodások felmondására, a terrortámadások elhárítására, valamint a gazdaság szárnyalására, például az alacsony inflációra, munkanélküliségre és benzinárra.

Ígéretet tett rá, hogy mostantól a 2024-es választásig „úgy fog küzdeni, mint még soha senki”.

Joe Biden jelenlegi elnök a hírre reagálva úgy vélekedett, hogy elődje ciklusa kudarcos volt.

Ehhez kapcsolódóan: Huszonegy fős delegáció élén utazott Orbán Trumphoz augusztusban

Donald Trump a két évvel ezelőtti választáson alulmaradt riválisával, a demokrata párti Joe Bidennel szemben, azonban nem ismerte el a vereségét és minden bizonyíték nélkül máig csalást emleget.

Ő volt az Egyesült Államok történetében az első elnök, aki ellen kétszer is alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) indult, a második amiatt, hogy hívei 2021. január 6-án megostromolták a törvényhozás washingtoni épületét. Emellett több bűnügyi vizsgálat is zajlik ellene, egyebek mellett azért, mert bizalmas iratok százait tárolta rezidenciáján, miközben azokat a törvények szerint át kellett volna adnia a Nemzeti Levéltárnak archiválásra.

XS
SM
MD
LG