Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Hamarosan találkozunk" – elköszönt Donald Trump


Donald Trump amerikai elnök a haditengerészet helikoptere felé sétál, miután Joe Biden beiktatásának a napján, január 20-án elhagyta a Fehér Házat. Egyesült Államok, Washington főváros, 2021. január 20.
Donald Trump amerikai elnök a haditengerészet helikoptere felé sétál, miután Joe Biden beiktatásának a napján, január 20-án elhagyta a Fehér Házat. Egyesült Államok, Washington főváros, 2021. január 20.

Donald Trump búcsúbeszédében felsorolta, mit tart az elnöksége legnagyobb sikereinek, és sok szerencsét kívánt a következő kormánynak.

Az Egyesült Államok történelmének egyik legviharosabb választása és hatalomátadási folyamata után, Joe Biden demokrata politikus január 20-án délben leteszi az elnöki esküt a Capitolium lépcsőjén.

Miután a 78 éves Joe Biden a Bibliára helyezi a kezét, ő lesz az Egyesült Államok történelmének legidősebb elnöke, és nem sokkal később bevonulhat a Fehér Házba, ahol Donald Trumpot fogja váltani. Joe Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke.

Az elmúlt 152 évben először a leköszönő elnök nem fog részt venni a beiktatási ceremónián, igaz, George W. Bush, Bill Clinton és Barack Obama volt elnökök a tervek szerint ott lesznek majd, amikor John Roberts a Legfelsőbb Bíróság feje fölesketi Joe Bident. A 96 éves Jimmy Carter volt elnök azt mondta, nem tud részt venni a ceremónián.

Trump úgy látja, ő mindent beleadott

A leköszönő elnök egy sportmetafórával élve azt mondta, hogy „mindent beleadott a pályán”. „Nem fogjuk azt mondani, hogy »bárcsak kicsit keményebben dolgoztunk volna«” – mondta Trump.

A leköszönő elnök a kormányzati ciklusa legnagyobb eredményei között említette, hogy „újjáépítette” a hadsereget, megalapította a katonaság világűrben folytatott műveletekért felelős ágát, a Space Force-t, adókat csökkentett, az elnöksége alatt jól teljesített a tőzsde, gondoskodtak a veteránokról, szövetségi bírókat, és három főbírót jelöltek ki, és „orvosi csodát vittek véghez” azzal, hogy „kilenc év helyett kilenc hónap alatt” kifejlesztettek egy koronavírus elleni vakcinát.

A leköszönő elnök a jövőbeli politikai terveire is utalt. „Mindig harcolni fogok értetek. Figyelek majd és hallgatok.” Trump nem említette Joe Bident név szerint, de sok sikert kívánt a következő kormánynak, és azt mondta, hogy „alapot teremtett” nekik, hogy „valami igazán csodálatosat” hozzanak létre.

"Hamarosan találkozunk"

„Szép életet, hamarosan találkozunk. Nagyon köszönöm” – zárta a beszédét Trump. A beszéd után a leköszönő elnök, a felesége, és más családtagjai felszálltak az elnöki gépre, és Florida felé vették az irányt, hogy visszatérjenek a civil életbe.

Trump utoljára hagyta el a Fehér Házat elnökként - videó
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:05 0:00

Mike Pence, aki Trump alelnöke volt, azt mondta, hogy ő és más republikánus politikusok részt fognak venni a beiktatáson. A beiktatás nem múlik majd el történelmi mérföldkő nélkül, az 56 éves Kamala Harris lesz ugyanis az ország első női és első színes bőrű alelnöke. Ráadásul most először lesz olyan, hogy az amerikai kormány három vezető pozíciójából kettőt nő tölt be, mivel a Képviselőház házelnöke jelenleg is a demokrata Nancy Pelosi.

Biden és Harris a koronavírus áldozataira emlékeztek

A hagyományt követve Joe Biden a beiktatás előtti éjszakát az elnök vendégházában töltötte. Biden, aki az ország történelmének második katolikus elnöke lesz, Mitch McConnel republikánus és Chuck Schumer demokrata frakcióvezetővel, és más vezető politikusokkal közösen ellátogatott a St. Matthew the Apostle katedrálisba egy misére.

A beiktatás előestéjén Biden és Harris megemlékezést tartott a koronavírus 400 ezer áldozatáról.

Az alkony és a hajnal között, világítsuk be fénnyel a sötétséget, és emlékezzünk azokra, akiket elveszítettünk” – mondta Biden a megemlékezésen, ahol négyszáz lámpa jelképezte az áldozatokat.

Eskütétel: mi várható Biden beiktatásán?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:17 0:00

Január 6-a óta meglehetősen feszült a helyzet Washingtonban, az elektori szavazatok hitelesítésének a napján ugyanis Donald Trump szimpatizánsai megrohamozták a Capitolium épületét. A zavargásokban öt ember meghalt.

Donald Trump támogatói között azután lángoltak fel az indulatok, hogy számtalan alkalommal azt állította – bizonyíték nélkül –, hogy valójában ő nyerte meg a november 3-ai választást, amit szerinte elcsaltak. Trump vádjait számos bíróság alaptalannak találta, köztük olyan bírók is, akiket ő nevezett ki.

Joe Biden tömeg nélkül teszi le az elnöki esküt

Az új elnök beiktatására normális esetben százezrek kíváncsiak, de a washingtoni zavargások után elkerítették a Capitolium környékét, és a Nemzeti Gárda 25 ezer katonája vigyázza a rendet, így az idén nem lehet megközelíteni az eskütétel helyszínét. Az erőszakos cselekményektől függetlenül is az idei beiktatási ceremóniát a szokásosnál jóval visszafogottabbra tervezték a járvány miatt.

A beiktatási ceremónia után Biden részt vesz a fegyverős erők tagjaival is egy ceremónián, az Egyesült Államok elnöke ugyanis egyben a hadsereg főparancsnoka is. Ezt követően Biden, Harris, Obama, Bush és Clinton, valamint a hitveseik koszorút helyeznek majd az ismeretlen katona sírjára az Arlington Nemzeti Sírkertben, majd Bident a Fehér Házhoz kísérik.

Készült az AP és az AFP tudósításának a felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG