Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Donald Trump távollétében tartották meg az első republikánus előválasztási vitát


Mike Pence, Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy, Nikki Haley és Tim Scott az első republikánus előválasztási vitán, 2023. augusztus 23-án
Mike Pence, Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy, Nikki Haley és Tim Scott az első republikánus előválasztási vitán, 2023. augusztus 23-án

Nyolc elnökjelölt-aspiráns ütköztette álláspontját több kérdésben, míg a Republikánus Párton belüli felméréseket vezető Donald Trump már korábban közölte, hogy nem vesz részt ezeken a vitákon.

A körülbelül két órán át tartó heves vita jól demonstrálta, milyen kihívásokkal néznek szembe az előző amerikai elnökkel a republikánus elnökjelöltségért versenybe szálló politikusok.

Trump néhány napja bejelentette, hogy kihagyja a közelgő előválasztási vitákat, ugyanis messze ő vezet a közvélemény-kutatásokban, ami szerinte azt bizonyítja, hogy a választók jól ismerik és kedvelik.

Ehhez kapcsolódóan: Trump nem vesz részt a republikánus elnökjelöltek vitájában

Riválisai így leginkább egymást próbálták támadni a wisconsini Milwaukeeban, hogy a legmegfelelőbb alternatívaként tűnhessenek fel a szavazók szemében öt hónappal az első republikánus előválasztások és tizennégy hónappal maga az elnökválasztás előtt.

Noha Ron DeSantis floridai kormányzó jó ideje masszívan tartja a második helyet Donald Trump mögött, szakértők úgy látták, hogy nem ő, hanem a harmadik helyezett, a politikában újoncnak számító Vivek Ramaswamy került inkább össztűz alá.

A Trumpot számos alkalommal védelmébe vevő, 38 éves biotech-vállalkozó népszerűsége növekszik, és a jelek szerint versenytársai nagyobb fenyegetésnek látják őt, mint DeSantist.

Mike Pence korábbi amerikai alelnök vele kapcsolatban kijelentette: „Nincs szükségünk kezdőre.” Chris Christie, New Jersey állam kormányzója azt mondta, hogy Ramaswamy úgy beszél, mintha a mesterségesintelligencia-alapú ChatGPT-t hallanák.

Az indiai bevándorlók gyermekeként született politikus erre válaszul kívülállóságát hangoztatta, és mindenki mást azzal vádolt a színpadon, hogy megvásárolták. Ő képviselte a leginkább izolacionista álláspontot az ukrajnai háború kapcsán; kiemelte, hogy ez nem prioritás az Egyesült Államok számára, ezért megválasztása esetén leállítaná a katonai segítségnyújtást.

Ez ellen többek között Nikki Haley egykori amerikai ENSZ-nagykövet is élesen kikelt.

A közvélemény-kutatásokat az ellene szóló négy vádemelés ellenére is stabilan vezető Trump részvétel helyett közzétett egy baráti interjút, amelyet a Fox Newstól kirúgott Tucker Carlson készített vele. Ezt mintegy 74 millióan nyitották meg eddig a régebben Twitterként ismert X-en.

Ehhez kapcsolódóan: Keményen nekiment az amerikai nagykövetnek Tucker Carlson Budapesten

A milliárdos egyes kérdésekre nem válaszolt, ehelyett megszokott témáihoz ragaszkodott: a 2020-as elnökválasztás állítólagos elcsalásához, a bevándorlási szabályok szigorításához, valamint Joe Biden elnök és a riválisai sértegetéséhez.

Egyebek mellett a republikánus előválasztási vitákról is gúnyosan szólt. „Ott üljek egy vagy két órán át, és tűrjem a zaklatást olyan emberek részéről, akiknek nem is kellene indulniuk az elnökségért, és egy olyan csatorna részéről, amelyik nem különösebben barátságos velem?” – tette fel a kérdést.

Trumpnak csütörtökön kell feladnia magát Atlantában, miután Georgia államban nemrég egy negyedik büntetőeljárásban is vádat emeltek ellene. Ennek alapja az az állítólagos kísérlet, amelynek célja a Joe Biden ellen elszenvedett, 2020-as választási vereség eredményének megváltoztatása volt.

Ehhez kapcsolódóan: Egy negyedik ügyben is vádat emeltek Donald Trump ellen

A republikánus előválasztási vitán részt vevő nyolc induló közül hatan igennel feleltek arra, hogy akkor is támogatnák-e az exelnök jelöltségét, ha bűnösnek találnák. Feltette a kezét DeSantis, Haley, Pence és Ramaswamy mellett Doug Burgum észak-dakotai kormányzó és Tim Scott szenátor is.

Chris Christie és Asa Hutchinson volt arkansasi kormányzó maradt ki. Mindketten bírálták a 2020-as elnökválasztás eredményének megmásítását célzó erőfeszítéseket.

„Attól függetlenül, hogy mit gondol valaki a bűnvádakról, ez a magatartás nem méltó az Egyesült Államok elnöki hivatalához” – mondta a New Jersey-i kormányzó, mire a nézők soraiból többen pfujoltak.

Ez heves szóváltásba torkollott az exelnök leghangosabb kritikusának számító Christie és legelszántabb védelmezőjeként számon tartott Ramaswamy között.

„Istenemre mondom, jóval hitelesebb lenne az ön állítása, miszerint Donald Trumpot a bosszú és a sérelem motiválja, ha nem a bosszúra és a sérelemre építette volna egész kampányát egy emberrel szemben” – jelentette ki Ramaswamy. Christie röhejesnek nevezte az eszmefuttatást.

A friss közvélemény-kutatások szerint a republikánus szavazók többsége politikailag motiváltnak tartja a Trump elleni vádemeléseket.

A CBS vasárnapi felmérése szerint a republikánus szavazók 62 százaléka Donald Trumpot látná szívesen elnökjelöltként, míg legközelebbi ellenfelére, Ron DeSantis floridai kormányzóra 16 százalék szavazna. Az előválasztás összes többi jelöltje tíz százaléknál alacsonyabb támogatást élvez.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG