Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trump nem vesz részt a republikánus elnökjelöltek vitájában


Donald Trump volt amerikai elnök egy golfeseményen a Trump Nationalban, Bedminsterben (New Jersey) 2023. augusztus 13-án
Donald Trump volt amerikai elnök egy golfeseményen a Trump Nationalban, Bedminsterben (New Jersey) 2023. augusztus 13-án

Donald Trump volt amerikai elnök vasárnap kijelentette, hogy kihagyja a közelgő republikánus előválasztási vitákat. Azzal érvelt, hogy messze ő vezet a közvéleménykutatóknál, és ez azt bizonyítja, hogy a választók jól ismerik és kedvelik őt a 2024-es választások előtt.

Trump már hónapokkal ezelőtt felvetette, hogy vélhetően kihagyja a szerda este esedékes vitát a wisconsini Milwaukee-ban, és ezt azzal indokolta, hogy nincs értelme esélyt adni republikánus riválisainak arra, hogy támadják őt, miután az országos közvélemény-kutatások szerint jelentős előnnyel vezet előttük.

Vasárnap a CBS közvélemény-kutatása azt mutatta, hogy a republikánus szavazók 62%-a őt látná szívesen elnökjelöltként, míg legközelebbi ellenfelére, Ron DeSantis floridai kormányzóra 16% szavazna szívesen. Az előválasztás összes többi jelölje 10%-nál kisebb támogatást élvez.

"A közvélemény tudja, ki vagyok, és milyen sikeres volt az elnökségem" – közölte Trump a Truth Social közösségimédia-alkalmazásában. "Ezért nem veszek részt a vitákban."

Trump kampánystábja egyelőre nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a volt elnök azt kívánta-e mondani, hogy semmilyen republikánus vitában nem vesz részt.

Ehhez kapcsolódóan: Forrtak az indulatok a Trump-hívők és a volt elnök ellenzői között a szövetségi bíróság előtt

A New York Times arról számolt be, hogy Trump felvett egy interjút a Fox News egykori műsorvezetőjével, Tucker Carlsonnal, és ezt várhatóan szerdán teszik közzé az interneten – hogy hol posztolják, az egyelőre még nem világos.

Trump távolléte az eheti vitáról azt jelentheti, hogy DeSantis kerül a többi jelölt támadásainak középpontjába, miután ők mind a volt elnök elsődleges alternatívájaként kívánják megmutatni magukat. A republikánusok elnökjelöltségért folyó harcának győztese Joe Biden demokrata elnökkel mérkőzik meg a 2024. novemberi választáson.

DeSantis kampányszóvivője, Andrew Romeo azt mondta, hogy a floridai kormányzó már alig várja, hogy Milwaukee-ban megoszthassa elképzelését lehetséges elnökségéről.

"Senkit sem illet meg magától ez a jelöltség, így Donald Trumpot sem. Meg kell jelennie, és ki kell érdemelnie" – mondta Romeo a korábban Twitter néven ismert X-en.

A Reuters/Ipsos legfrissebb, augusztusi közvéleménykutatása szerint Trump a republikánusok 47%-ának szavazatát mondhatja magáénak országosan, míg DeSantis támogatottsága hat százalékponttal csökkent júliushoz képest, és most mindössze 13%. A vitában részt vevő többi jelölt egyikének sem sikerült két számjegyűre feltornáznia egy számjegyű népszerűségét.

Ehhez kapcsolódóan: Egy negyedik ügyben is vádat emeltek Donald Trump ellen

Trump esetében pénteken jár le az a határidő, amíg önkéntesen feladhatja magát a georgiai Fulton megyében, miután a múlt héten egy negyedik büntetőeljárásban is vádat emeltek ellene. Ennek alapja az az állítólagos kísérlet, amelynek célja a Biden ellen elszenvedett 2020-as választási vereség eredményének megváltoztatása volt.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG