Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Donald Tusk alatt gyors javulásra lehet számítani az Európai Unió és Lengyelország kapcsolatában


Donald Tusk és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben 2023. október 25-én
Donald Tusk és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben 2023. október 25-én

A lengyel kormányfői hivatal várományosa meleg fogadtatásban részesült októberi látogatásakor Brüsszelben az Európai Tanács előző elnökeként, ahol sokan nagy reményeket fűznek Varsó irányváltásához.

Névtelenséget kérő tisztségviselők egyfajta baráti összejövetelként írták le Donald Tusk vizitjét. Ez is megerősíti támogatói azon érvelését, miszerint az Európai Tanács elnöki tisztségét 2014 és 2019 között betöltő egykori kormányfő kapcsolathálója is fontos tényező lehet a befagyasztott lengyel EU-források feloldása érdekében.

A kellemes hangulatú brüsszeli látogatás éles kontrasztban áll azon parázs konfliktusokkal és vitákkal, amelyek az utóbbi nyolc évet jellemezték a 2015-ben hatalomra került, jelenlegi lengyel vezetés alatt.

„Ha valaki vissza tudja vinni Lengyelországot a demokratikus, európai uniós útra, akkor az éppen Tusk” – közölte egy illetékes.

Noha az októberi lengyel választáson az ellenzéki blokk világos többséget szerzett, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szövetségeseként számontartott elnök, Andrzej Duda mégis az eddigi kormányfőt, Mateusz Morawieckit iktatta be november végén, akinek így két hete lett volna koalíciót építeni.

Egyes elemzők szerint leginkább pusztán időhúzásról lehet szó, ugyanis ez kezdettől veszett ügynek látszott. Az erőfeszítések kudarcot is vallottak, így hétfőn többség hiányában a PiS elbukhatja a bizalmi szavazást.

Ehhez kapcsolódóan: Időhúzás Lengyelországban – a frissen beiktatott kormány maximum két hétig lehet hivatalban

Ez megnyitja az utat Tusk előtt, aki kampányában ígéretet arra, hogy újraépíti hazája pozícióját az EU-ban, illetve felszabadítja a jogállamisági aggályok miatt zárolt eurómilliárdokat.

„Alapvető változás várható Lengyelország és az Európai Unió kapcsolataiban, mivel a jelenlegi kormány úgy tekintett az EU-ra, mint »ők«, míg Tusk és a következő kormány úgy, mint »mi«” – vélekedett az egykori lengyel miniszterelnök korábbi közeli munkatársa.

„Ez hatalmas különbség (…) Teljesen másként áll az ember egy tárgyaláshoz, ha tudja, hogy baráttal beszél, nem ellenséggel” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Elemző: Orbán Viktor ellenpólusa lehet Donald Tusk lengyel miniszterelnökként

Ellenfelei ezzel szemben azzal vádolják Tuskot, hogy a külföldi érdekeket helyezi előtérbe, és az Európai Unió cinkosaként tekintenek rá Lengyelország szuverenitásának erodálásában.

„Az Európai Bizottság beleavatkozott a parlamenti választásokba azzal, hogy szándékosan blokkolta a helyreállítási alap forrásait, így Tusk úr pártjának támogatásába zsarolta a lengyeleket” – jelentette ki Sebastian Kaleta leköszönő igazságügyi miniszter.

Eközben EU-s tisztségviselők arra figyelmeztettek, hogy a befagyasztott pénzek feloldása nem biztos, hogy egyszerű lesz, mivel ehhez fontos jogállamisági követelményeket kell teljesíteni, amelyeket a lengyel államfő akadályozhat.

„A helyreállítási alap kapcsán a mérföldköveket meg is kell valósítani, csupán a nyilatkozatok nem lesznek elegendők” – hangsúlyozta egyikük.

Ehhez kapcsolódóan: Varsó visszatérése: mi lesz új és mi marad a régi Tusk alatt?

A Polgári Koalíció (KO), a Lengyel Parasztpárt (PSL), a Lengyelország 2050 (Polska 2050) és az Új Baloldal tömörülés együtt 248 mandátummal rendelkezik a 460 fős parlamenti alsóházban, és ugyancsak abszolút többsége van a szenátusban.

Közös miniszterelnök-jelöltjük a tisztséget korábban már betöltő, centrista, Európa-párti Donald Tusk, aki elsősorban a jogállamiság helyreállításának ígéretével kampányolt a populista Jog és Igazságosság nyolc éve tartó uralma után.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG