Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elemző: Orbán Viktor ellenpólusa lehet Donald Tusk lengyel miniszterelnökként


Donald Tusk támogatóihoz beszél pártja székházában, Varsóban 2023. október 15-én
Donald Tusk támogatóihoz beszél pártja székházában, Varsóban 2023. október 15-én

Minden jel arra utal, hogy Donald Tusk alakíthat kormányt Lengyelországban. Az eddigi ellenzéki vezető szinte minden fontos kérdésben teljesen mást képvisel, mint Orbán Viktor, például Európa jövőjével, Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatban is. A V4 is átalakulhat lengyel–cseh és magyar–szlovák kettősre – mondta Zgut-Przybylska Edit, a Lengyel Tudományos Akadémia adjunktus professzora.

Az elmúlt években a Donald Tusk által képviselt politika Európa jövőjéről, Ukrajnáról, a bevándorlásról teljesen szembemegy azzal, mint amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök képvisel. Szinte semmiben sem értenek egyet, Tusk Orbán ellenpólusa lehet Európában, azt mutatva, hogy lehetséges a visszarendeződés egy euroszkeptikus, autoriter kormányzásból – mondta a Szabad Európának Zgut-Przybylska Edit, a Lengyel Tudományos Akadémia Filozófiai és Szociológiai Intézetének adjunktus professzora, a CEU Demokrácia Intézet vendégkutatója.

Ez a szembenállás a V4-re is hatással lesz. Eddig úgy nézett ki, hogy Magyarország és Lengyelország áll közös platformon, szemben a csehekkel és a szlovákokkal, most itt helycsere lesz. Lengyelország és Csehország lesz a Nyugat- és Európa-párti, velük szemben áll pedig az oroszpárti, illiberális magyar–szlovák tandem Zgut-Przybylska Edit szerint.

Mint mondta, nem működött a lengyel kormány migránsellenes propagandája, a társadalom többsége úgy érezte, rossz irányba megy az ország, az abortusz szigorítása miatt beszakadt a gyermekvállalási hajlandóság, az ellenzék pedig jól mozgósított a fiatalok és a nők körében – ez vezethetett a várható kormányváltáshoz Lengyelországban.

Ehhez kapcsolódóan: Minden, amit tudni kell a lengyelországi választásokról

Ahogy beszámoltunk róla, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) 35,61 százalékos, a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció pedig 30,51 százalékos támogatottságot szerzett a vasárnapi választásokon a szavazatok csaknem százszázalékos feldolgozottsága mellett. Az ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) a harmadik helyet szerezte meg a szavazatok 14,42 százalékával. A szintén ellenzéki Új Baloldal (Nowa Lewica) a voksok 8,56 százalékát kapta, míg a szélsőjobboldali Konföderáció (Konfederacja) 7,15 százalékot ért el. A részvételi arány rekordmagas, 74 százalékos volt.

A PiS-es Andrzej Duda államfő már múlt héten közölte, hogy az eddigi szokásjognak megfelelően a győztes pártot bízza meg kormányalakítással a választások után. Hiába adja azonban ezt a lehetőséget saját pártjának, a PiS nem tud kormányt alakítani, mert nincs koalíciós partnere hozzá. A Konföderáció kizárta ezt az opciót, és a két pártnak sem lenne többsége.

Vasárnap először a kistelepülésekről érkeztek be a szavazatok, ahol hagyományosan erősebb a Jog és Igazságosság. Ekkor még úgy tűnt, lehet esélyük, de a később beérkező nagyvárosi szavazatok beállították a late poll előrejelzéséhez közelítő végeredményt.

Korábbi cikkünk a témában: Nyolcévnyi konzervatív uralom után a centrista ellenzékre szavazott a lengyelek többsége

Minden jel arra utal, hogy Donald Tusk alakíthat kormányt, és az általa vezetett Polgári Koalíció (KO), a Baloldal (Lewica) és a Harmadik Út (Trzecia Droga) képez kormánykoalíciót – mondta az elemző.

A kormány mindent megtett, hogy a választási kampány a bevándorlásról és a migrációról szóljon, a csapból is ez folyt, épp, ahogy Magyarországon 2018-ban, itt is ijesztgették a választókat a kerítésbontó bevándorláspárti ellenzék hatalomra kerülésének veszélyével. Tusk nőket erőszakoló muzulmánokat hozna milliószámra Lengyelországba – ez volt a narratíva, de úgy tűnik, nem működött, mert a lengyel társadalomnak nem ez a legnagyobb problémája – magyarázta.

A voksolás utáni felmérések szerint a szavazóknak mindössze hét százalékát motiválta a migrációs probléma, a társadalom többsége, több mint ötven százalék érezte úgy, hogy rossz irányba megy az ország, az abortusz szigorítása miatt beszakadt a gyermekvállalási hajlandóság, a gyűlöletkeltő, menekültellenes propaganda levált a valóságról – foglalta össze.

Ehhez kapcsolódóan: A magyarok és a lengyelek homlokegyenest eltérően ítélik meg a Putyinék jelentette veszélyeket

Szerinte az ellenzék jobban tudott mozgósítani, üzeneteik jobban reflektáltak a látható problémákra, több pénzügyi támogatást és biztonságosabb környezetet ígértek a gyermekvállaláshoz. Tusk többször is kijelentette, hogy visszaalakítják az abortuszszabályozást, hogy a beavatkozás 12 hétig legyen újra engedélyezett. Hangsúlyozták a demokratikus berendezkedés visszaállítását is.

„Minden bizonnyal a lengyel nők döntötték el ezt a választást, mégpedig a fiatal lengyel nők, mert a legfrissebb mérések alapján soha nem látott, közel 75 százalékos arányban mentek el szavazni. Ehhez kellettek a jól mozgósító üzenetek és egy hatékony ellenzéki választási stratégia. Nem a magyar, hanem a cseh modellt követték: nem egy, hanem három külön blokkba szerveződtek, és kitartó munkamegosztással olyan kistelepülésekre is eljutottak, ahol senki sem várt ellenzéki mozgósítást” – fogalmazott.

Mindent azonban az új kabinet sem tud visszacsinálni, amit a jobboldali kormány nyolc év alatt megváltoztatott, sok intézményes féket építettek a rendszerbe, ami lassítani vagy blokkolni tudja a visszarendeződést.

Az egyik legnagyobb fék a PiS-es államfő, Andrzej Duda, aki a legérzékenyebb kérdésekben képes blokkolni a törvényhozást. Rajta kívül még ott van a foglyul ejtett alkotmánybíróság, a médiatanács, a központi jegybank elnöke, és még számos intézmény marad PiS-es irányítás alatt, amelyek fékezhetik a visszarendeződést – magyarázta.

Korábbi cikkünk a témában: Tömegdemonstrációt tartottak a lengyel kormány ellen Varsóban

Ukrajnával összefüggésben is várható átrendeződés, de ez sem volt hangsúlyos elem az ellenzék kampányában. Annyit mondtak, hogy új alapokra helyeznék a kapcsolatokat, újfajta kétoldalú megállapodást szeretnének kötni Kijevvel. Hogy ez pontosan mit jelent a gabonára és a fegyverszállításokra nézve, még nem tudni.

Tusk a kampányban összekötötte a polexit veszélyét és az uniós pénzek kifizetésének ügyét. A nem végrehajtott uniós bírósági döntések miatt napi szinten nagyon komoly pénzbüntetést fizet Lengyelország. Ezek összefogva okozhattak szorongást az egyébként Nyugat- és Európa-párti választók körében – mondta Zgut-Przybylska Edit.

Most új dinamikát kaphat az igazságügyi reform, de azt Duda képes blokkolni, ha a kormánynak nincs kétharmada. Nem tudni, hogy az államfő, akinek 2025-ig tart a mandátuma, hogyan fog cselekedni ezekben az ügyekben. Logikus lenne, ha bizonyos esetekben engedne, de erre nincs garancia az elemző szerint. A PiS-es államfő nem mindenben szolgálta ki a jobboldali kormányt, a demokrácia leépítésére irányuló törvények egy részét visszadobta. Például nem engedte, hogy a PiS vezette kormány megfossza az önkormányzatokat pénzügyi önállóságuktól, és a külföldi médiatulajdonosokat sem engedte kiszorítani a privát szektorból – emlékeztetett.

Az biztos, hogy Duda szerepe kulcsfontosságú lesz abban, hogy az új Tusk-kormány milyen intézkedéseket tud meghozni. Sok múlik azon is, hogy az új kabinet hogyan próbálja ezt megtenni. Duda először a PiS-t kérheti fel kormányalakításra, és ez a minden bizonnyal sikertelen folyamat akár nyolc hétig is elhúzódhat. Ezt követően kezdődhet meg az ellenzéki kormánykoalíció összeállása, ami idén már nem valószínű, hogy bekövetkezik.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG