Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Döntött az EU az ukrán agrártermékek vámmentességének meghosszabbításáról


Gazdatüntetés Prágában 2024. március 7-én
Gazdatüntetés Prágában 2024. március 7-én

Előzetes megállapodás született az Európai Unió jogalkotó társszervei között, amelynek értelmében újabb egy évvel kiterjesztik az ukrajnai import vámmentességét, ugyanakkor egyes termékekre, például a kukoricára és a mézre mennyiségi korlátozást vezetnek be.

A kereskedelmi könnyítéseket az ukrajnai háború kirobbanását követően fogadták el, az utóbbi időben Európa-szerte tüntető gazdák viszont határozottan ellenzik az olcsó importot. Tiltakozásképp több városban traktorokkal az utcára vonultak, Lengyelországban pedig blokád alá vonták az Ukrajnával közös határkelőket.

A szerda délelőtt tető alá hozott egyezség alapján ezt az átmeneti vámmentességet további egy évvel, azaz 2025. június 5-ig meghosszabbítják.

Ehhez kapcsolódóan: A gazdatüntetések ellenére jóváhagyhatják a környezetvédelem szigorítását célzó EU-s jogszabályt

Ugyanakkor egy úgynevezett vészfék bevezetését is belefoglalták a rendeletbe, amelynek értelmében mennyiségi korlátozásokat léptetnek életbe bizonyos termékek vonatkozásában, és ha ezt meghaladja az import, akkor az Európai Bizottságnak lépnie kell, és fel kell függesztenie a vámmentességet. Ezzel a kompromisszumos megoldással próbálják védeni a termelők versenyképességét.

Az eredeti javaslatban ez a kitétel a csirkére, a tojásra és a cukorra volt érvényes, később azonban kiterjesztették a mézre, a kukoricára, a zabra és a darára is.

Emellett az Európai Parlament jelentéstevője arról is beszámolt, hogy szilárd kötelezettségvállalást kaptak a brüsszeli testülettől arra, hogy amennyiben jelentősen megugrik a búzaimport, lépni fognak.

Sandra Kalniete úgy vélekedett, hogy egyensúlyt sikerült találni Ukrajna támogatása és az európai gazdák érdekeinek védelme között.

Ehhez kapcsolódóan: „A lét a tét” – a méhészek a kormány döntése után a szakma kivégzéséről beszélnek

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a korábban Twitterként ismert X-en üdvözölte a bejelentést, és köszönetet mondott a hazájának nyújtott kitartó támogatásért az Európai Uniónak.

Az Európai Parlamentnek és a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak majd még hivatalosan is jóvá kell hagynia a frissen létrejött megállapodást. A jelenlegi egyezmény 2024. június 5-én jár le, addig sort kell keríteni rá.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG