Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A gazdatüntetések ellenére jóváhagyhatják a környezetvédelem szigorítását célzó EU-s jogszabályt


Gazdatüntetés Varsóban 2024. február 27-én
Gazdatüntetés Varsóban 2024. február 27-én

A huszonhét tagállam kormányait tömörítő tanács szerdán szavaz a természet helyreállításáról szóló rendeletről, amelyet a másik társjogalkotó szerv, az Európai Parlament már elfogadott.

A gazdatüntetések és az Európai Néppárt tiltakozásának hatására felvizezett tervezet fontos eleme lesz a közösség ambiciózus klímavédelmi programjának, az úgynevezett zöldmegállapodásnak.

A jogszabály előírásai sokat enyhültek az eredeti javaslathoz képest az EU-s jogalkotási folyamat során, amelynek végére az Európai Unió Tanácsának szavazása tehet pontot a nap folyamán.

Noor Yafai, a The Nature Conservancy nevű globális környezetvédelmi szervezet vezetője üdvözölte a várható jóváhagyást, rámutatva: ez friss reményt ad arra, hogy a következő évtizedekben a kontinens fel tudja venni a küzdelmet az éghajlatváltozás és a biodiverzitás-csökkenés legsúlyosabb hatásaival.

Ehhez kapcsolódóan: Dr. Csecserits Anikó: „Ha nem akarjuk, hogy a Föld egy nagy homogén massza legyen, akkor vigyázni kell rá”

Ennek értelmében a tagállamoknak 2030-ra vissza kell állítaniuk a jó ökológiai állapotot a rendelet hatálya alá tartozó élőhelyek, köztük az erdők, vizes élőhelyek, folyók, tavak és korallágyak legalább harminc százalékán, 2040-re legalább hatvan százalékán, 2050-re pedig legalább kilencven százalékán.

Ehhez kapcsolódóan: Kevesebb kiskapu és sokkal több pénz kell a klímaváltozás tényleges megállításához

A tárgyalásokat bonyolították a viták az egyes előírások alóli mentességekről, a szabályok rugalmas értelmezéséről, aminek nyomán végül enyhítettek a rendelet szigorán.

Egyesek szerint az eredeti tervezet aláásná az élelmezésbiztonságot, az árak emelkedését vonná maga után, és ártana a gazdáknak.

Philippe Lambert, az EP zöldfrakciójának társelnöke úgy vélekedett, hogy a végleges szöveg tökéletlen, nem teljes és nem is eléggé ambiciózus. „De legalább van egy alapunk, amelyre építhetünk a következő ciklusban” – mondta.

A jogszabályt a jelenlegi formájában az Európai Parlamentben 329:275 arányban fogadták el előző nap, miután az Európai Néppárt a gazdák érdekeire hivatkozva úgy döntött, hogy ellene szavaz.

Ehhez kapcsolódóan: Felbecsülhetetlenek az ukrajnai háború környezeti kárai

„Fontos nap a mai Európa számára, minthogy a környezet védelméről és megőrzéséről átlépünk a helyreállítására” – jelentette ki az EP illetékes jelentéstevője, a szociáldemokrata César Luena.

„Az új törvény segíteni fog számos nemzetközi környezetvédelmi vállalásunk teljesítésében” – szögezte le.

Szakértők szerint jelenleg a kontinens élőhelyeinek több mint nyolcvan százaléka nincs megfelelő ökológiai állapotban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG