Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Dróntámadás után Kijevből: minden van a piacon, de az árak a kétszeresére nőttek


Dróntámadás után Kijevben 2022. december 14-én
Dróntámadás után Kijevben 2022. december 14-én

„A drónok elrepültek, áram nincs" – így foglalta össze a Kijevet sújtó legutóbbi orosz támadás után néhány órával a helyzetet az ukrán fővárosban élő Tompa Tibor, aki már többször beszélt a Szabad Európának arról, hogyan élik a háborús mindennapokat Kijevben.

Friss beszámolója szerint állandóan vannak áramkimaradások Kijevben. Van, hogy egy teljes napon át nincs áram az ukrán főváros infrastrukturális létesítményeit pusztító orosz légicsapások következtében.

„A jellemző az, hogy általában naponta 4-5 órán át van csak áram Kijevben."

Tompa Tibor, aki a Magyarok Kijevi Egyesületének alelnöke, a feleségével él az ukrán fővárosban, a városközponttól nem messze lévő lakásukban. Gázzal főznek, ezzel egyelőre nem volt probléma. Ivóvizet is tudtak eddig szerezni. Kijev nagy részén távfűtés van, eddig ezzel sem volt nagyobb gond. A leghosszabb idő, ameddig nem volt fűtés a háború kezdete óta, két napig tartott.

A férfi elmondta, hogy ő is, és a felesége is, aki egy iskola igazgatóhelyettese, bejár dolgozni, bár ez nem mindig sikerül, hiszen a felszíni tömegközlekedés leáll a légitámadások alatt. Sokan keresnek menedéket a metróban, ezért a földalatti csak bizonyos állomások között közlekedik, a felszínen pedig a támadások idején, a villamosokhoz, trolikhoz, buszokhoz hasonlóan leáll.

Abban az iskolában, amelyben a felesége igazgatóhelyettes, békeidőben 1260 gyermek tanul az óvodástól 17 évesig. Most mintegy 460-an vannak, nagyjából ennyien járnak be, őket kell biztonságba helyezni a támadások idején. Tompa szerint a többi gyerek a családjukkal zömében külföldre ment.

Az orosz drónoffenzívában bevezetett eszközökről ebben a cikkben írtunk részletesen: A valaha volt legnagyobb drónháború Ukrajnában

„Megtörhetetlenségi pontok"

A férfi arról is beszélt, hogy úgynevezett „megtörhetetlenségi pontokat" alakítottak ki több helyen a fővárosban, ilyen például az említett iskola aulája is. Ezekben dízelgenerátorok segítségével mindig van áramszolgáltatás, lehet internetezni, telefonokat feltölteni. A környéken élők melegedhetnek, teát, kávét kapnak.

Az ukrán főváros ellátása Tompa Tibor szerint változatlanul jó, de sokkal többe kerül minden.

„Élelem, gyógyszer is van, a dróntámadás után voltam a piacon, mindent lehet kapni, de az árak megkétszereződtek a háború előtti időszakhoz képest."

Mint mondta, a kijeviek több mint a fele kitelepült, ugyanakkor sokan beköltöztek a fővárosba a harcok miatt veszélyesebb Kelet-Ukrajnából. Becslései szerint legalább félmillióan vannak, akik kijevi rokonoknál, ismerősöknél, azok lakásaiban vagy kollégiumokban kaptak szállást.

A közelgő ünnepekről Tompa Tibor azt mondta, noha a lakosság 90 százaléka ukrán ortodox, az egyház októberi zsinatának engedélyével idén a Gergely-naptárhoz igazodva, december 25-i ünneplik Krisztus születését az ortodox hívek is. Ez csak részben alakult így a háború miatt, hiszen a szokatlan dátum a hívek részéről évek óta jelentkező, az ukrán ortodox egyház berkeiben vitákat kiváltó igény volt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG