Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar szemtanú a kijevi pusztításról: alkatrészhiány nehezítheti a helyreállítást


Ez ukrán főváros több kerületében leállt az ivóvíz-ellátás az infrastruktúrára mért orosz csapás miatt. Ezeken a helyeken az utcai csapokból visznek vizet haza az emberek (Kijev, 2022. október 31.)
Ez ukrán főváros több kerületében leállt az ivóvíz-ellátás az infrastruktúrára mért orosz csapás miatt. Ezeken a helyeken az utcai csapokból visznek vizet haza az emberek (Kijev, 2022. október 31.)

Az elmúlt napokban hat infrastrukturális létesítmény rongálódott meg az orosz erők támadásaiban, amit kegyetlen, barbár akcióként írt le szerkesztőségünknek a Kijevben élő Tompa Tibor.

Mint mondta, éjjel-nappal dolgoznak a helyreállításon a szakemberek, de fogytán vannak az alkatrészek. A Magyarok Kijevi Egyesületének alelnöke többször beszélt már szerkesztőségünknek az ukrán fővárosban tapasztalható állapotokról. A fővárosban és vonzáskörzetében is akadozik az áramellátás, ez 4,5 millió embert érint összesen.

Kijevben a legutóbbi támadás után mintegy 350 ezer ember maradt áram nélkül. Ottani idő szerint kedd reggel háromnegyed 9-kor még áramszünet volt, mobilinternetről dolgozott otthon ő és pedagógus felesége is. Mint mondta, ez a megoldás 3-4 órán keresztül működik, addig bírják a telefonok akkumulátorai. Ugyanakkor a Telegram csatornán érkező információk alapján azt reméli, hogy lakásában a délelőtt 11 órától, a munkahelyén pedig déltől ismét lesz áramszolgáltatás.

A fűtéssel – Kijev jelentős részén távfűtés van – egyelőre nincs gond, meleg van a lakásban, amire szükség is van, hiszen éjszaka és a hajnali órákban már fagyok vannak.

Mint mondta, ha bekövetkezik a legrosszabb és sem áram, sem víz, sem fűtés nem lesz, vidékre költöznek, ott próbálják átvészelni a telet. Remélik, erre nem lesz szükség.

Az ukrán vezetés szerint a kijevi csapásoknak még nincs vége: Újabb pusztító légicsapások veszélyére figyelmeztet az ukrán elnök

A fűtőpontokról, amelyekből Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko is beszélt, Tompa Tibor azt mondta, hogy ezek szerinte nem lesznek elegendők a hárommilliós Kijevnek, legfeljebb 8-10 ezer embernek.

Tompa Tibor elmondta, hogy az üzletek nyitva vannak, élelmiszer és gyógyszer is van, ivóvízhez, ha éppen akadozik a szolgáltatás, mert erre is volt példa, mindenki hozzájuthat, mert a lakásoktól 300 méteres körzetben vannak kutak.

Aktuális cikkeink az Ukrajna ellen indított orosz agresszióról:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG