Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Dupla koppintás – Ukrajna szerint mentőosztagokat támadtak az oroszok


Mentők munkában az egyik, rakéta által lerombolt épületnél Pokrovszkban 2023. augusztus 7-én
Mentők munkában az egyik, rakéta által lerombolt épületnél Pokrovszkban 2023. augusztus 7-én

Ukrán tisztviselők kedden azzal vádolták meg az oroszokat, hogy mentőosztagokat vettek célba. Közben hétre nőtt az áldozatok száma a lakóépületeket érő kettős orosz rakétacsapás után egy ukrán város központjában.

Pokrovszk városában a hétfő esti légicsapásokban öt civil, egy mentő és egy katona halt meg – közölte Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó. Többtucatnyian megsebesültek, zömében rendőrök, mentésben dolgozók és katonák, akik azért siettek a helyszínre, hogy segítsenek a helyieknek.

Az orosz rakéták az Oroszország által részben megszállt kelet-donyecki régióban található Pokrovszk belvárosában csapódtak be. A mentőosztagok kedden még dolgoztak a romok eltakarításán. A pontosságukat növelő, fejlett irányítórendszerrel ellátott Iszkander rakéták Kirilenko szerint negyven perc szünettel követték egymást.

Ehhez kapcsolódóan: Lakóépületeket támadtak az oroszok Kelet-Ukrajnában, legalább heten meghaltak

A Szíriából ismert dupla koppintás

Oroszország a háború kezdete óta vet be tüzérséget és rakétákat is egyazon célpont ellen, mintegy harminc perc különbséggel, és gyakran találja el a helyszínre siető mentőegységeket. Ezt a taktikát a katonai szakzsargonban dupla koppintásnak nevezik. Az oroszok a szíriai polgárháborúban is alkalmazták.

„Mindenki ott volt a rendőrségtől, mert szükség volt rájuk az emberek mentéséhez az első rakétacsapás után – mondta Ivan Vihivszkji, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője kedden. – Tudták, hogy a romok alatt sérültek vannak – reagálniuk kell, ásniuk kell, ki kell hozniuk őket, menteniük kell. Az ellenség szándékosan csapott le másodszorra is.”

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy az ukrán hadsereg pokrovszki parancsnokságát találta el. Egyik fél állításait sem lehet független forrásból ellenőrizni.

A sebesültek között volt Volodimir Nikulin is, aki az oroszok által megszállt kikötővárosból, Mariupolból került ide.

Az első rakétacsapás után a helyszínre érkező Nikulin a második csapásnál megsebesült, rakétarepesz fúródott a bal tüdejébe és a bal kezébe.

„A mai nem a szerencsenapom, mert az orosz bűnözők újabb szörnyű bűncselekményt követtek el Pokrovszkban” – mondta egy videóban, amelyet az Associated Pressnek küldött a város egyik kórházából.

A felvételen félmeztelenül fekszik egy ágyon, az oldalára rászáradt vér, és eltakarja a bal kezét. Nehezére esik mozogni, hogy megmutassa sérüléseit.

Kamerájával a biztonsági erők többi sebesült tagját mutatva, akik ugyanabban a kórteremben fekszenek, azt mondja: „Nézd, ezek az ukrán hősök, akik sebesült embereken segítettek.”

Másokhoz hasonlóan Nikulint is a város egyik kórházába szállították, de ott annyi volt a sérült, hogy kedd reggel még műtétre várt. Később egy dnyiprói kórházba vitték, ahol megműtötték, kivették belőle a repeszdarabokat.

Nikulin már máskor is tanúja volt a háború borzalmainak. Segített az AP csapatának a menekülésben, amikor a várost ostromló orosz csapatok behatoltak a központba, és a nyomukba szegődtek.

Ehhez kapcsolódóan: Baristából lövegkezelő, polgármesterből rakétaparancsnok – mivel foglalkoztak az ukrán katonák a civil életben?

Szerepelt a Húsz nap Mariupolban című díjnyertes dokumentumfilmben, amely az Associated Press és a PBS Frontline közös projektje volt a Mariupol elleni orosz támadás legkorábbi szakaszáról.

Tipikus orosz forgatókönyv

A pokrovszki városvezetés első embere, Szerhij Dobriak a Pokrovszk elleni támadásokat „tipikus orosz forgatókönyvnek” nevezi: harminc-negyven perc a rakéták között.

„Amikor a mentőosztagok jönnek, hogy megmentsék az emberek életét, újabb rakéta érkezik, az áldozatok száma pedig nő” – mondja a helyi médiának adott videós nyilatkozatban.

Kirilenko, a terület kormányzója arról számolt be, hogy Pokrovszkban tizenkét többemeletes épület, valamint egy szálloda, egy gyógyszertár, két üzlet és két kávézó rongálódott meg.

Az oroszok rakétákkal, drónokkal és tüzérséggel többször is csapást mértek polgári területekre a háborúban. A Kreml azt állítja, hogy csapataik csak katonai eszközöket vesznek célba, a többi kárt az ukrán légvédelmi fegyverek okozzák.

Eközben az északkelet-ukrajnai Harkivi területen, Kruhljakivka városában három ember meghalt, kilencen pedig megsebesültek az éjszakai támadásban – közölte Oleh Szinjehubov kormányzó.

Oroszország négy irányított bombát is dobott ugyancsak a Harkivi területen egy Kupjanszk közelében fekvő falura, ott két civil halt meg – közölte az ukrán elnöki hivatal.

Később ott is lőtték a mentésben részt vevőket, közülük ketten sebesültek meg – tették hozzá.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG