Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lakóépületeket támadtak az oroszok Kelet-Ukrajnában, legalább heten meghaltak


Egy férfi cipel egy sérült ukrán nőt Pokrovszkban a második bomba felrobbanása után 2023. augusztus 7-én
Egy férfi cipel egy sérült ukrán nőt Pokrovszkban a második bomba felrobbanása után 2023. augusztus 7-én

Mentőalakulatok fésülték át a megsérült épületek romjait a kelet-ukrajnai Pokrovszk városában kedden, egy nappal azután, hogy az orosz légicsapások legkevesebb hét embert megöltek.

Pokrovszk alig 50 kilométerre fekszik a keleti frontvonaltól, ahol az oroszok állításuk szerint egyre nagyobb területet hódítanak meg és sorra visszaverik az ukrán támadásokat.

A két – 40 perces különbséggel indított – rakéta lakóépületekben, egy szállodában, vendéglátóipari egységekben, üzletekben és adminisztratív épületekben tett kárt hétfőn – közölte Pavlo Kirilenko, a Donyecki terület katonai közigazgatásának vezetője.

Az AFP tudósítói a helyszínen látták, amint egy ötemeletes épület romjai közül mentették ki a túlélőket, a sebesülteket mentőautók vitték el.

Igor Klimenko ukrán belügyminiszter szerint heten meghaltak és 67-en megsebesültek, köztük két gyermek.

A halottak között volt a Donyecki terület egyik magasrangú katasztrófavédelmi tisztviselője is – közölte Klimenko.

"Folytatjuk a romok eltakarítását" – mondta kedden hajnalban, miután a mentők "kénytelenek voltak éjszakára felfüggeszteni a munkát az ismétlődő ágyúzások veszélye miatt".

Volodimir Zelenszkij elnök hétfőn arról számolt be, hogy az oroszok eltaláltak egy lakóépületet, és a közösségi médiában megosztott egy videót, amelyen civilek segítik a sebesülteket és a mentőket, akik a legfelső emeletét vesztett épület romjait takarítják el.

A felvételen egy második, súlyosan megrongált épület is látható.

A városban a háború előtt körülbelül 60 000 ember élt.

Ehhez kapcsolódóan: „Láttunk egy rakétát közvetlenül felettünk” – Interjú az egy évvel ezelőtti orosz támadásban meghalt Liza édesanyjával

Orosz előretörés

Ugyancsak hétfőn Oroszország azt közölte, hogy csapatai a közelmúltban három kilométert haladtak előre az északkelet-ukrajnai Kupjanszk irányában, Pokrovszktól mintegy 150 kilométerre északra és alig néhány tucat kilométerre az orosz határtól.

Az ukrán erők szeptemberben foglalták vissza a Harkivi területen lévő Kupianszkot és környékét, de Moszkva most újrakezdte ott a támadásokat.

"Az elmúlt három napban az orosz csapatok előrenyomulása... 11 kilométert tett ki a front mentén és több mint három kilométer mélyen hatoltak be az ellenség védelmi vonalai mögé" – közölte Moszkvában a védelmi minisztérium.

Hozzátette, hogy "javítottak" a saját helyzetükön a frontvonal mentén, és továbbra is visszaverik az ukrán ellentámadásokat.

Szombaton az oroszok "irányított bombával" találtak el egy vérellátó központot Krugljakivkában – Kupjanszk közelében –, legalább két ember meghalt, négyen pedig megsebesültek közölték Kijevben.

Krugljakivkában két további ember vesztette életét hétfőn, amikor Oroszország "négy irányított bombával" intézett támadást a város ellen – közölte Oleg Szinegubov, a Harkivi terület kormányzója.

Ukrajna július közepén arról számolt be, hogy "védelmi pozíciót" vett fel Kupjanszk térségében, mivel az orosz hadsereg támadást indított ott.

Ukrajna júniusban kezdte meg régóta várt ellentámadását, de szerény előrelépést ért el az orosz erők merev ellenállásával szemben.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz tanker sérült meg egy robbanásban a Kercsi-szorosban

Szaúdi tárgyalások

A diplomáciai fronton Ukrajna hétfőn azt közölte, hogy "elégedett" a Szaúd-Arábiában tartott békecsúcs után, amelyre Moszkvát nem hívták meg.

Mintegy 40 ország, köztük Kína, India, az Egyesült Államok és Ukrajna képviselői vettek részt a hétvégi dzsiddai csúcstalálkozón.

Moszkva kedden lefitymálta a kezdeményezést.

"Szemtanúi voltunk az amerikai kormányzat újabb sikertelen kísérletének arra, hogy valóra váltsa az álmait. Nem értek el diplomáciai sikert Dzsiddában" – mondta Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek.

A diplomata szerint értelmetlen tárgyalni az ukrajnai válságról Oroszország részvétele nélkül.

"Még mindig van, aki nem érti, hogy ilyen helyzetben lehetetlen konkrét eredményt elérni?" – kérdezte.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG