Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Durvul a halászati vita: a francia hatóságok lefoglaltak egy brit hajót


Az About Time nevű halászhajó legénységének tagjai Anglia partjainál 2020. október 12-én
Az About Time nevű halászhajó legénységének tagjai Anglia partjainál 2020. október 12-én

A francia hatóságok csütörtökön lefoglaltak egy brit halászhajót, egy másikat pedig figyelmeztettek, amiért engedély nélkül halászott Franciaország felségvizein.

A párizsi kormány tájékoztatása szerint a halászhajókat éjszaka egyszer már figyelmeztették, az egyik azonban nem tett eleget a felszólításnak. A parti őrség ezért a hajót Le Havre kikötőjébe kísérte, és lefoglalta, csak óvadék befizetése után fogja visszaadni. A fogást elkobozhatják, a kapitányra pedig pénzbüntetést szabhatnak ki.

A londoni kormány „csalódást keltőnek és aránytalannak” nevezte a francia intézkedést. Mint közölték, „nem ilyen reakciót várnának egy közeli szövetségestől és partnertől”. A környezetvédelmi miniszter arról számolt be, hogy vizsgálják az incidens körülményeit.

Hangsúlyozták: a Franciaország részéről kilátásba helyezett intézkedések nincsenek összhangban a hatályos egyezményekkel és a nemzetközi joggal. Amennyiben el is fogadják, Nagy-Britannia arányos válaszlépéseket fog foganatosítani. Hozzátették, hogy a kormány meg fogja osztani aggályait a francia hatóságokkal és az Európai Bizottsággal.

David Frost Brexit-ügyi miniszter leszögezte, hogy vizsgálják, milyen további intézkedések szükségesek. A brit halászati szervezet képviselője úgy vélekedett, hogy adminisztratív hiba vezethetett a hajó lefoglalásához.

Elmérgesedő vita

Ez az ügy is jelzi, hogy ismét fellángolt a hónapok óta parázsló halászati vita Nagy-Britannia és Franciaország között, miután mindkét kormány szankciókat és ellenszankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha néhány napon belül nem születik egyezség a vitás kérdésekben.

A francia kormány korábban jelezte, hogy jövő héttől lezárhatja egyes kikötőit a brit hajók elől, szigoríthatja a két ország közötti áruforgalom ellenőrzését, sőt a Csatorna-szigetek energiaellátását is korlátozhatja, ha a francia halászhajóknak kiadott brit halászati engedélyek körüli vita nem rendeződik addig. Az ügy előzménye, hogy a brit területi vizekre, illetve a Jersey-környéki tengeri területekre halászati engedélyért folyamodó francia halászhajók közül harmincegynek visszautasították a kérvényét.

A mostanihoz hasonló okokból tavasszal is konfliktushelyzet alakult ki Nagy-Britannia és Franciaország között. Május elején hatvan francia halászhajó vonult fel Jersey fővárosa és legnagyobb kikötője, Saint Helier tengeri bejáratához, de a kikötőt végül nem torlaszolták el.

Készült az MTI és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG