Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EBESZ: Trump kijelentései aláássák a demokratikus intézményekbe vetett bizalmat


Donald Trump
Donald Trump

A választási megfigyelők szerint Trump minden alap nélkül támadja a választások tisztaságát.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kritizálta Donald Trump amerikai elnököt, amiért az elnökválasztás előtt és közben a szervezet szerint „alaptalan kijelentéseket” tett választási csalásokról.

„Az alaptalan kijelentések a rendszerszintű hiányosságokról aláássák a demokratikus intézményekbe vetett közbizalmat, különösen ha azokat a hivatalban lévő elnök teszi még a választások éjszakáján is” – áll a megfigyelők november 4-én közzétett közleményében. Az EBESZ megfigyelői „szorosnak és jól lebonyolítottnak” minősítették a keddi választásokat.

Azt is megjegyezték, hogy az elnökválasztás éjszakáján Trump „ismét megkérdőjelezte a választások tisztaságát, és győzelmet hirdetett” úgy, hogy kijelentése idején még nem voltak ismertek a végleges eredmények.

Trump többször is kijelentette, bármiféle bizonyíték nélkül, hogy a levélben történő szavazást könnyedén el lehet csalni. November 4-én újra tett egy ezzel kapcsolatos kijelentést, miközben semmivel sem támasztotta alá állításait.

Ezen kijelentések után Trump kampánycsapata bejelentette, hogy pereket indít a legfontosabb csatatérállamokban, Michiganben és Pennsylvaniában. Az elnök csapata azt szeretné elérni, hogy állítsák le a szavazatszámlálást, mert álláspontjuk szerint nem átlátható a szavazólapokhoz való hozzáférés és azok felbontásának menete.

„A szavazatszámlálás és -összesítés zajlik, és folytatódnia is kell a törvény és az EBESZ álláspontja szerint is” – közölték a megfigyelők.

Az EBESZ 39 országból összesen 102 megfigyelőt küldött az Egyesült Államokba,a választások tisztaságának ellenőrzésére.

Előzetes jelentésükben a megfigyelők kiemelték, hogy „kampány alatti ellenséges hangnem” tovább növelte a feszültségeket a már amúgy is „különösen polarizált politikai környezetben”.

Donald Trump kampány alatt tett kijelentéseiről „sokan úgy vélekedtek, hogy azok növelik a politikailag motivált, erőszakos cselekmények kitörésének lehetőségét a választások után” – közölték a megfigyelők.

XS
SM
MD
LG