Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sikeres védekezés után már Japánban is tömeges a fertőződés


Egy látogató a Kanda Moyin szentélyben január 3-án.
Egy látogató a Kanda Moyin szentélyben január 3-án.

Rekordszámú koronavírus-fertőzést regisztráltak Japánban, ahol eddig sikerült elkerülni a súlyosabb járványt. A tokiói és környékbeli régiók kormányzói szerint indokolt lehet az országos veszélyhelyzet kihirdetése.

December 31-én 4540, január 1-én és 2-án több mint 3000 új koronavírus-fertőzést regisztráltak Japánban. Az elmúlt napokban észlelt fertőzésszámok magasabbak, mint bármikor, novemberhez képest 3-4-szeresére nőtt a napi fertőzésszám, ezért egyre többen gondolják úgy, hogy az ázsiai országban is szigorúbb lezárásokra lehet szükség.

Gyorsan reagáltak, nem volt szükség teljes lezárásra

A Kínához való közelsége ellenére Japán eddig viszonylag enyhén átvészelte a koronavírus-világjárványt: a szigetország már igen korán, tavaly januárban karantént vezetett be a Kínából és később más, fertőzött régiókból érkezőknek, széleskörű tesztelési programot indítottak, majd a kormány felhatalmazta a helyi hatóságokat, hogy szükség esetén szigorításokat vezethessenek be.

Tavasszal Japán nagy részén ideiglenesen lezárták az iskolákat, üzleteket és rendezvénytermeket, ennek köszönhetően az év nagy részében nem öltött súlyos méreteket a járvány, a napi új esetszámok novemberig nem érték el az 1000-et a 126,5 milliós országban. Emiatt hamarosan feloldották az országos veszélyhelyzetet.

Japánban az év végéig mintegy 240 ezer fertőzést regisztráltak, kevesebbet, mint Magyarországon, ami lakosságszám-arányban az egyik legalacsonyabb a világon. Aggasztó azonban, hogy az elmúlt két hónapban meredeken emelkedett a fertőzésszám: november végére már 2000-2500, decemberre már 3-4 ezer közötti új esetet regisztráltak.

Imádkozók január 1-én egy tokiói szentélynél
Imádkozók január 1-én egy tokiói szentélynél

Miután Tokióban december 17-én több száz új megbetegedést jelentettek, a regionális kormányzat kihirdette a legmagasabb szintű járványügyi veszélyhelyzetet. A legutóbbi országos szükségállapot során a szórakozóhelyeknek és más privát üzleteknek nem írták elő a kötelező zárvatartást, ehelyett állami pénzjuttatással ösztönözték őket erre. A Tokióban kihirdetett új veszélyhelyzetben szintén csak ajánlásokat fogalmazott meg a helyi vezetés, például arra kérték az éttermeket és a karaokebárokat, hogy 8 óra után tartsanak zárva. Ennek ellenére tovább terjedt a fertőzés, december 31-én rekordszámú, 1337 új esetet észleltek a japán fővárosban.

Hétfőn bejelentésre készül a japán miniszterelnök

A tokiói helyzet miatt a város és a környékbeli prefektúrák kormányzói a napokban arra kérték a kormányt, hogy hirdessék ki újra az országos veszélyhelyzetet. Szuga Josihide japán miniszterelnök eddig elutasította a hasonló javaslatokat, szombaton a gazdasági miniszter már arról beszélt, a kormánynak tárgyalnia kellene az egészségügyi vezetőkkel egy esetleges új veszélyhelyzet bejelentéséről. A kormányfő programja szerint január 4-én fontos bejelentésre készül – ennek valószínűleg köze lesz majd a járványhoz, de egyelőre nem tudni, hogy a korábbinál szigorú lezárásokat jelent-e majd be.

Szuga Josihide decemberben magyarázkodásra kényszerült, miután egy nagyobb társasággal együtt vacsorázott Tokióban, annak ellenére, hogy a kormány a lakosságot a hasonló közösségi események kerülésére kérte a vírus elleni védekezés érdekében. Szuga épp egy-két órával az eset előtt jelentette be, hogy a kormány ismét pénzzel támogatja majd azokat az éttermeket, amik zárva tartanak a járvány idején. A miniszterelnök később elnézést kért. Bár elmondása szerint mindenki tartotta a biztonságos távolságot, bánja, hogy részt vett a vacsorán, ezzel erodálva a védekező intézkedésekbe vetett bizalmat.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG