Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egész családok fulladtak meg a hirtelen érkező líbiai árvízben


Túlélők és holttestek után kutatnak a líbiai Dernában, ahol két gát leomlása hatalmas árvizet okozott, és több ezer ember halálát követelte. 2023. szeptember 13.
Túlélők és holttestek után kutatnak a líbiai Dernában, ahol két gát leomlása hatalmas árvizet okozott, és több ezer ember halálát követelte. 2023. szeptember 13.

A több emelet magas vízfal lakóházakba csapódott, percek alatt teljes családok fulladtak meg. Csak a gátszakadás hangja jelezte a közelgő veszélyt.

Fadelallah úgy hiszi, hogy tágabb családjának tizenhárom tagja halt meg. További húsz rokon sorsáról még semmit sem tud, pedig napok teltek el azóta, hogy két gát is átszakadt a líbiai tengerparti város, Derna felett, és hatalmas árvizet okozott, amely elpusztította a környéket, és több halottat a tengerbe sodort.

Hozzá hasonlóan ezrek próbálják kétségbeesetten kideríteni, ki élte túl a lezúduló eső nyomában járó rombolást.

Amikor az erős vihar vasárnap lecsapott szülővárosára, a líbiai fővárosban, Tripoliban dolgozó informatikus felhívta a családját, és sürgette őket, hogy menjenek magasabban fekvő helyre.

„Erre senki sem számított” – mondja Fadelallah, aki nem árulja el a vezetéknevét, mert fél a kormányzati tisztviselők és a fegyveres csoportok megtorlásától, akik erőfeszítéseik bírálatát hallhatják ki a történetéből.

„Többnek közülük nem volt autója, nem állt módjában kijutni” – mondta szerdán a családjáról.

Ez jelentette a különbséget élet és halál között

A meredek hegyoldalakon lezúduló esővíz ezreket ölt meg. Azok, akik életben maradtak, rémálomszerű jelenetekről mesélnek, amelyekben a holttestek halma gyorsabban nő, mint ahogy a hatóságok meg tudnák számolni.

A Daniel nevű mediterrán vihar gyilkos áradásokat okozott Kelet-Líbia sok városában, de a fehér villáiról és pálmafáiról híres Derna járt a legrosszabbul. A városnak nem voltak evakuációs tervei, a helyiek szerint az egyetlen figyelmeztetés a gátak átszakadását kísérő, robbanásszerű hang volt.

A pillanatnyi helyszín jelentette a különbséget élet és halál között.

Fadelallah azt mondja, hogy családjának mind a tizenhárom elhunyt tagja a folyóvölgyhöz közeli negyedben élt. Holttestüket a Vörös Félhold találta meg és temette el, nevüket felvették a halottak listájára, amelyet az egészségügyi szervezet elküldött neki.

Ehhez kapcsolódóan: Romok között, ivóvízre várva élnek az egy hónapja történt gátkatasztrófa túlélői

Mint egy hollywoodi horrorfilm

Mohammed Derna 34 éves tanár, kétgyermekes apa azt meséli, hogy családjával és a szomszédokkal felrohantak az emeletre. Kint látta, hogy embereket, köztük nőket és kisgyerekeket vitt el az ár. A vasárnap estét a házuk tetején töltötték, mielőtt hétfőn reggel sikerült kijutniuk.

„Kiabáltak: segítség, segítség! – meséli telefonon egy rögtönzött dernai kórházból. – Olyan volt, mint egy hollywoodi horrorfilm.”

Emad al-Falah, egy bengázi segélyszolgálat munkatársa, aki szerdán érkezett a városba, arról beszél, hogy a kutató-mentő csapatok lakóházakat fésültek át holttestek után, és összegyűjtötték azokat, amelyeket a tenger visszasodort a partra. A közösségi média videói és fotói hasonlóan nyomasztó jeleneteket mutatnak.

„Ez komplett katasztrófa. Holttestek vannak mindenhol, a házakban, az utcákon, a tengerben. Bárhová mész, halott férfiakat, nőket és gyerekeket találsz” – mondja al-Falah.

A döbbenetes pusztítás rávilágított Líbia sebezhetőségére. Az olajban gazdag ország csaknem egy évtizede megosztott, az egymással versengő kormányzatok mindegyikét ugyancsak egymással versengő fegyveres milíciák támogatják. Egymás után rázzák meg a konfliktusok az országot azóta, hogy a NATO által támogatott arab tavasz 2011-ben megdöntötte Moammer Kadhafi önkényuralmát.

A kormányok és különböző nemzetközi támogatóik most összefogtak, hogy segítsenek az érintetteken, de a haladás lassú. A kulcsfontosságú hidak, utak és az infrastruktúra egyéb elemei eltűntek. A kilencvenezer lakosú Derna nagyrészt el volt zárva a világtól, mielőtt az elsősegélykonvojok kedd este megérkeztek.

Ehhez kapcsolódóan: Kétezer fölött a marokkói földrengés áldozatainak száma

Minden odalett

Ami a szerdát illeti, legalább harmincezer ember hagyta el Dernát – közölte az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete. Sokan a közeli városokba menekültek, amelyeket kevésbé sújtott a vihar.

Egyikük a harmincéves háziasszony, Ahlam Jasszin, aki a kelet-líbiai Tobrukba ment.

„Minden odalett – mondja Jasszin, aki mezítláb gázolt családjával a térdig érő vízben, hogy el tudja hagyni otthona környékét. – Maga a város is eltűnt.”

Mahmúd al-Baszír unokatestvérei kevesebb mint egy kilométerre laktak az egyik gáttól. Azt mondja, úgy sikerült életben maradniuk, hogy gyorsan felmenekültek a háromszintes társasház felső emeletére, és szerencséjük volt, hogy az építmény nem omlott össze.

Az Egyesült Királyságban élő al-Baszír eleinte attól tartott, hogy mind meghaltak. Amíg kedden este el nem érte őket, nagyon nehezére esett a távolból látni a pusztulást.

„Nem bírtam tovább nézni azokat a közösségi médiás videókat” – mondja.

Fadelallah azt meséli, hogy a szülei eljutottak Bengáziba, abban a reményben, hogy újra találkozhatnak a dernai rokonokkal. Azt mondja: bízik abban, hogy hamarosan visszatérhet, és rendes iszlám temetést biztosíthat elhunyt rokonainak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG