Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kétezer fölött a marokkói földrengés áldozatainak száma


Egy asszony áll a földrengésben megrongálódott háza előtt Marrákes óvárosában 2023. szeptember 9-én
Egy asszony áll a földrengésben megrongálódott háza előtt Marrákes óvárosában 2023. szeptember 9-én

Kétezer fölé emelkedett vasárnapra a földrengés halálos áldozatainak száma Marokkóban. Pénteken késő este rázta meg a Magas-Atlasz hegységet a 6,8-as erősségű földmozgás, az eddigi legerősebb az ország történetében. A külügy nem tud magyar áldozatról.

A Marokkót sújtó földrengés halálos áldozatainak száma vasárnap reggelre elérte a 2012-t, míg a sérülteké a 2069-et. Sok sérült állapota kritikus. A legtöbb halott a földrengés epicentrumához közeli Al-Hauzban van, itt a hadsereg tábori kórházat állított fel. A mentőcsapatok igyekeztek elérni a távoli hegyi falvakat, ahol sokan lehetnek a romok alatt.

Az Észak-Afrika több részét sújtó, a Richter-skála szerinti 6,8-es erősségű földrengés péntek este 23 órakor rázta meg Marokkót 72 kilométerre délnyugatra Marrákes turisztikai központjától, és egész falvakat pusztított el a vidéki területeken. A rengés epicentruma 18,5 kilométeres mélységben volt.

A világörökségi helyszínen, Marrákes óvárosában több épület összedőlt. A rengést a fővárosban, Rabatban, valamint Casablancában és Agadirban is érezték.

Pánikba estek, az utcán éjszakáztak

"Láttam, ahogy az épületek mozognak. Aztán kimentem a szabadba, rengeteg ember volt ott, mindenki a sokk hatása alatt, pánikba esve. A gyerekek sírtak, a szülők pedig zavarodottak voltak" - számolt be a péntek éjszaka történtekről az AFP-nek egy 33 éves marrákesi férfi.

"Tíz percre elment az áram, a telefonok sem működtek, de aztán visszajött. Mindenki úgy döntött, hogy kint marad a szabadban" - tette hozzá.

A 43 éves francia Michael Bizet, akinek három háza van Marrákes óvárosában, a földrengés idején ágyban feküdt.

"Azt hittem, elszáll az ágyam. Félmeztelenül kimentem az utcára. Teljes káosz volt, igazi katasztrófa, őrület" - mondta.

A közösségi médiában keringő felvételeken látható, hogy a történelmi város főterén, a Dzsema el-Fna téren súlyosan megrongálódott egy minaret.

Az AFP tudósítójának beszámolója szerint péntek éjszaka emberek százai özönlöttek a térre, hogy az utórengésektől tartva ott töltsék az éjszakát, sokan a földön aludtak.

Hatalmas károkat okozott a földrengés Marrákes történelmi városrészében.
Hatalmas károkat okozott a földrengés Marrákes történelmi városrészében.

A külügy nem tud magyar áldozatról

Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-nek azt mondta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje az éjszakai földrengésnek Marokkóban. Az ottani magyar nagykövetség folyamatosan veszi fel a kapcsolatot a Marokkóban élő vagy utazás céljából az országban tartózkodó magyar állampolgárokkal, megadva nekik minden lehetséges segítséget és információt.

„Valamennyien jól vannak, már biztonságos helyen tartózkodnak” – fogalmazott Paczolay Máté. Hozzátette: az elkövetkező időszakban továbbra is szoros kapcsolatban maradnak a marokkói külügyminisztériummal és a mentésben résztvevő hatóságokkal.

Soha nem volt még ilyen erejű földrengés az országban

A marokkói belügyminisztérium közölte, hogy a hatóságok minden szükséges erőforrást mozgósítottak a katasztrófa sújtotta területek megsegítésére". Felszólították a lakosságot, hogy jelentkezzenek véradásra.

A marokkói sajtó szerint ez volt az eddigi legerősebb földrengés, amely az országot sújtotta, a szomszédos Algériában is érezhető volt, de károkat ott nem okozott.

2004-ben legkevesebb 628-an meghaltak és 926-an megsérültek, amikor földrengés rázta meg az északkelet-marokkói Al Hoceimát, 1960-ban pedig a 6,7-es erősségű agadiri földrengésben több mint 12 ezren haltak meg.

Az 1980-as, 7,3-as erősségű földrengés a szomszédos Algériában regionálisan az egyik legpusztítóbb katasztrófa volt volt a közelmúltban, akkor 2500-an haltak meg és mintegy 300 ezren váltak földönfutóvá.

Nemzetközi reakciók, felajánlások

Algéria, amely két éve szakította meg kapcsolatait Marokkóval, bejelentette, hogy megnyitja légterét a humanitárius és egészségügyi járatok számára.

A török külügyminisztérium közölte, Ankara kész minden támogatást megadni. Az AFAD, a Török Vörösfélhold és más török civil szervezetek 265 segélymunkása készen áll arra, hogy a földrengéstől sújtott régióba utazzon, ha Marokkó nemzetközi segítséget kérne. Törökország ezer sátrat is felajánlott.

Olaf Scholz német kancellár a G20-ak Újdelhiben tartott csúcstalálkozóján azt mondta, Németország már mozgósította technikai segélyszervezetét.

Antony Blinken külügyminiszter bejelentette, az Egyesült Államok készen áll minden szükséges eszközt, segítséget megadni, amennyiben Marokkó ezt kéri. A fentieken kívül a világ szinte minden tájáról ajánlottak azonnali segítséget Marokkó számára.

Rommá vált házak Marrákesben 2023. szeptember 9-én.
Rommá vált házak Marrákesben 2023. szeptember 9-én.
Készült az AFP , a DPA és az MTI felhasználásával.
XS
SM
MD
LG