Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Korábban érkezik a vakcina, indul a gyerekek oltási regisztrációja


Vass Klára gyermekorvos, tüdőgyógyász főorvos beolt egy 12 éves fiút a Pfizer első adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. június 23-án
Vass Klára gyermekorvos, tüdőgyógyász főorvos beolt egy 12 éves fiút a Pfizer első adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. június 23-án

A házi gyermekorvosok öt napot kaptak körzetükben a szülői igények felmérésére, vagyis hogy hány szülő akarja náluk beoltatni 5–11 éves gyermekét. A szülők várhatóan december 8-tól tudnak majd online időpontot foglalni.

Körlevélben tájékoztatta a házi gyermekorvosokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő arról, hogy a tervezettnél egy héttel korábban, december 14-én érkezik az 5–11 éves korosztálynak szánt Pfizer-oltás Magyarországra.

A HVG a birtokába került levélre hivatkozva azt írja, a szülők előreláthatólag december 8-tól tudnak majd online időpontot foglalni gyerekeiknek. A Muzsay Géza országos kollegiális házi gyermekorvosi szakmai vezető és Békássy Szabolcs országos kollegiális háziorvosi szakmai vezető által jegyzett levél szerint a védőoltásokat a kórházi oltópontok mellett a házi gyermekorvosi és vegyes praxisokban is beadhatják az orvosok.

Mivel egy Pfizer-ampulla tízadagos kiszerelésű, rendelőnként tízfős csoportokat kell létrehozni; a feladat a házi gyermekorvosokra vár. Alig öt napjuk maradt ugyanis arra, hogy előzetesen felmérjék és jelentsék, hány gyereket akarnak náluk beoltatni a szülők. A felmérés visszaküldésének határideje december 7. A beérkező vakcinát az előzetes igényfelmérés alapján osztják majd szét az országban.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, az Európai Gyógyszerügynökség november 25-én engedélyezte az 5–11 évesek oltását az Európai Unióban. Az 5–11 évesek is két adagot kapnak háromhetes különbséggel, de ezek az adagok kisebbek, mint amit a 12 évesek, illetve az annál idősebbek kapnak.

A kicsiknek az eredeti dózis egyharmadát adják be, 30 mikrogramm helyett 10 mikrogramm oltóanyagot. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón megerősítette a korábbi német bejelentést, hogy a gyártó egy héttel korábban, december 13-án kezdi kiszállítani az Európai Unióba az 5–11 éveseknek szánt Pfizer-vakcinát.

XS
SM
MD
LG