Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egész napos tüntetést szerveznek a Kossuth térre a státusztörvény ellen


Vonulásos tüntetés a tanárokért Budapesten 2023. április 24-én
Vonulásos tüntetés a tanárokért Budapesten 2023. április 24-én

A megmozdulást a törvény elfogadásának napjára időzítik, a szervezők a demonstráción a 7Igen nevű oktatási népszavazásukhoz gyűjtenek támogatókat. Az országgyűlés a tervek szerint kedden szavaz a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslatról, amely bírálói szerint nem teszi vonzóbbá a pedagóguspályát, ellenben szerzett jogokat vesz el, szűkíti a szakmai autonómiát, a véleménynyilvánítás szabadságát és sérti a diákok oktatással kapcsolatos alapvető jogait.

A demonstráció szervezői az esemény közösségi oldalán azt írták, nem számítanak nagy meglepetésre: "a Kormány megmutatta, hogy továbbra is a bosszútörvény adta retorzióktól reméli a pedagógusok, a szülők, és a diákok beletörődését a tarthatatlan oktatási állapotokba".

A Szabad Európa folyamatosan beszámolt a tervezetről körüli vitákról és egyeztetésekről. Több találkozó is volt a szakszervezetek és a kormány képviselői között, de az érdekképviselet szerint egyik sem volt érdemi, konstruktív, konszenzusra törekvő. A kormány tett ugyan visszalépéseket a törvénytervezet lényeges elemeiben, de azok nem elégségesek ahhoz, hogy a szakszervezetek számára elfogadható legyen a státusztörvény.

Ehhez kapcsolódóan: PDSZ: Tömény hazugság, amit Gulyás Gergely állít a szakszervezetekről

Az ellenzéki pártok is elhibázottnak tartják a státusztörvényt, mert az eddig bejelentett módosításokkal együtt is alapvetően szembemegy a magyar érdekekkel és a kormány EU-val kötött megállapodásaival, így számos helyen ellentmond a kormány EFOP Plusz programban rögzített vállalásainak. A tervezet nem teszi vonzóbbá a pedagóguspályát, ellenben szerzett jogokat vesz el és szűkíti a szakmai autonómiát, a véleménynyilvánítás szabadságát és a munkakörülmények biztonságát, valamint sérti a szülők jogát és a diákok oktatással kapcsolatos alapvető jogait.

Közben június 27-én benyújtotta lemondását Kisfaludy László András, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára, amit Orbán Viktor miniszterelnök el is fogadott. A Magyar Közlönyből szerint a helyettes államtitkár megbízatása 2023. július 15-i hatállyal szűnik meg.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG