Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb központosítás az egészségügyben: beolvasztják a gyógyszerhatóságot Müller Cecília hivatalába


Müller Cecília országos tiszti főorvos és Pintér Sándor belügyminiszter a környezetvédelmi és egészségügyi minisztereknek megrendezett WHO-konferencián Budapesten 2023. július 5-én
Müller Cecília országos tiszti főorvos és Pintér Sándor belügyminiszter a környezetvédelmi és egészségügyi minisztereknek megrendezett WHO-konferencián Budapesten 2023. július 5-én

Augusztus elsejével megszűnik az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, helyét a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ veszi át, amely az egészségügyért felelős miniszter, azaz a belügyminiszter irányítása alá tartozik, és az országos tiszti főorvos, vagyis Müller Cecília vezeti.

Az erről szóló kormányrendelet csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben. Mint arról a Szabad Európa május elején a Népszava értesülése alapján beszámolt, bár formális döntés még nem volt, már zajlottak a tárgyalások az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) egyesítéséről.

A Népszava arról írt, hogy a beolvasztás előtt tíz százalékkal csökkentik az OGYÉI létszámát, 43-45 embert küldhetnek el, és az összevonás hírére több szakember magától fölmondott a gyógyszerhatóságnál.

Az OGYÉI ad engedélyt a gyógyszerek hazai forgalmazására, gyártására, ellenőrzi a gyártóhelyeket, felügyeli a klinikai vizsgálatokat, gyűjti és elemzi a készítményekkel kapcsolatos mellékhatásokat, ügyel a gyógyszerbiztonságra.

Példaként a 2018-as esetet említi a lap, amikor a patikákból 27 fajta Valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt kellett visszahívni, mert alapanyaguk a gyártás során egy erősen rákkeltő szerves vegyülettel szennyeződött. A hatóság koordinációjával 150 ezer beteg terápiáját állították át az orvosok egyik napról a másikra, a patikák pedig visszaváltották a szennyezett készítményeket, és másikat adtak helyette.

Az OGYÉI feladata az a szakmai értékelés is, amely előkészíti a döntést, hogy egy-egy gyógyszer alkalmazását finanszírozza-e a hazai társadalombiztosítás.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG