Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy álhírkampány története – kitiltják-e Bulgária kedvenc költőjét az iskolákból?


Ivan Vazov emlékműve Szófiában
Ivan Vazov emlékműve Szófiában

A mai napig szavalják az iskolások a bolgár irodalom óriásának versét, a közelmúltban azonban dezinformációs hullám indult útjára arról, hogy a kormány kivenné Ivan Vazovot a tantervből. Az álhírt főként Kreml-barát weboldalak és politikusok keltették és terjesztik az interneten.

Az érintett vers a bolgár irodalom klasszikusa, és az ország egyik legnagyobb bárdja írta. Ivan Vazov, a XIX. századi irodalmi csillag Bolgár vagyok című műve évek óta a tanterv egyik alappillére Bulgáriában, folyamatosan szavalják az iskolások szerte az országban.

Most azonban egy sor alaptalan jelentés szerint Bulgária változtatni akar ezen, ráadásul egy olyan összeesküvés részeként, amelynek célja, hogy engedményt tegyenek a migránsoknak, valamint aláássák a balkáni ország hagyományait és kultúráját.

Hiába hangsúlyozzák bolgár tisztviselők, hogy nem léteznek ilyen tervek, ez nem akadályozza a dezinformáció terjedését a közösségi médiában és más csatornákon a csaknem hétmilliós országban, amelynek lakói leginkább a Kreml-barát weboldalakat és közéleti személyiségeket kedvelik.

Szvetlana Encseva
Szvetlana Encseva

A vers említése egy véleménycikkben – amelyet Szvetlana Encseva újságíró és szociológus írt, és a Szabad Európa bolgár szolgálata publikált a hónap elején – lehetett az a szikra, amely fellobbantotta az álhírek lángját. Encseva január 4-i írása – Demográfiai válság? Migránskrízis? Mihez vezet az identitás elvesztésétől való félelem? – Bulgária népességcsökkenését vizsgálta, és feltette a kérdést: részét képezhetik-e a válasznak a migránsok?

Encseva azt mondja: megdöbbentette, hogy szavait kiforgatták és eltorzították.

„Soha nem jutna eszembe, hogy ilyesmit javasoljak” – válaszolta a Szabad Európa bolgár szolgálatának arra a kérdésre, támogatja-e, hogy ne szavalják az iskolákban a verset.

Vazov Bolgár vagyok című versét az első világháború után, 1919-ben vagy 1920-ban írta. Amellett, hogy költő volt, regényeket írt, sőt oktatási miniszterként is szolgált.

Bulgária régóta hajlik a Kreml-barát félretájékoztatási kampányok befogadására, és az ország hagyományosan alacsony pontszámot ér el az EU éves médiaszöveg-értési mutatójában. A szakértők hibáztatják is Szófiát, amiért túl keveset tesz ennek orvoslására.

A Covid–19-világjárvány idején Bulgáriában volt a legmagasabb a halálozási arány az EU-n belül, alacsony oltási arány mellett. A közösségi médiában dezinformációt terjesztő oltásellenesek nagymértékben táplálták a kételyeket a vakcinákkal és a válság kezelésére hozott közegészségügyi intézkedésekkel szemben.

Dezinformációs kampány születik

Január 11-én megjelent egy cikk, amelyet Negyalko Negyalkov írt Megdöbbentő, a Szabad Európa Rádió betiltja a Bolgár vagyokot! címmel az általa üzemeltetett, szélsőséges anyagokkal teli weboldalon, a PIK-en, amely nemcsak a médiafigyelők rosszallását vívta ki, hanem a bolgár bíróságok büntetéseit is, többek között rágalmazó tartalmak közzétételéért.

Egy nappal később, január 12-én az álhír tovább terjedt. A Nikolaj Barekov által működtetett jobboldali BNews saját hírként tálalta Szabad Európa: Távolítsátok el Ivan Vazov Bolgár vagyok című művét a tankönyvekből, hogy ne zavarja százezer új migráns gyermekeit címmel.

Negyalko Negyalkov vezeti a szélsőséges PIK weboldalt Bulgáriában
Negyalko Negyalkov vezeti a szélsőséges PIK weboldalt Bulgáriában

Barekovon sok a kalap; egykori újságíróként, televíziós műsorvezetőként, politikusként és üzletemberként ismert. 2014 óta áll a jobboldali populista Bulgária Cenzúra Nélkül párt élén, amelyet később Töltsük Újra Bulgáriát névre kereszteltek. A párt egyik kulcsfontosságú pénzügyi támogatója Cvetan Vaszilev volt, a csődbe ment KTB-bank egykori tulajdonosa, aki a hírek szerint jelenleg Belgrádban él. Szerbia megtagadta Barekov kiadását Bulgáriának, ahol korrupcióval vádolják még a banknál töltött időkből.

A hír később több Kreml-barát Facebook-csoportban is megjelent, köztük az Egyesült Nacionalisták, az Oroszország legyőzhetetlen és a Bolgárok szeretik Oroszországot nevűben, és ez tovább erősítette a dezinformációt.

Közben január 13-án a PIK honlapján egy újabb anyag jelent meg Negyalkovtól, a korábbinál is súlyosabb hamis állításokkal. Ez így szól: „Minden bolgár nyakán ott a kés! Régebben minden orosz volt. Ez egy színházi próba, és nem ideológiáról vagy geopolitikáról szól, hanem vallásról – keresztes hadjárat az ortodox kereszténység ellen.”

Az álhír nemcsak a hagyományosan oroszbarát weboldalakon terjedt – mondja Nikola Tulecski adatelemző, a Factcheck.bg bolgár médiafigyelő csoport tagja –, hanem a virális álhíroldalakon is. Médiaszakértők szerint ezeket a webhelyeket tömegesen hozzák létre azzal a céllal, hogy dezinformációt és álhíreket terjesszenek.

Álhíroldalak sokasága

Csaknem négyszáz ilyen oldal (mushroom site) terjeszti az orosz propagandát Bulgáriában – derül ki a szófiai székhelyű Human and Social Studies Foundation 2023 júniusában közzétett tanulmányából, amely az orosz online propagandát vizsgálja.

Encseva azt taglalja cikkében, hogy a bevándorlás segíthetne-e megoldani a demográfiai válságot Bulgáriában. Megemlíti a Bolgár vagyok című költeményt, de csak azért, hogy kifejtse: pusztán azzal, hogy ezt megtanítják a bevándorlóknak, nem tesznek sokat az integrációjukért.

„Nincs esély arra, hogy százezer bevándorló gyermeke teljes mértékben a bolgár társadalom tagjának érezze magát csak azért, mert kénytelen megtanulni a Bolgár vagyok című verset, ha az oktatási rendszer nem veszi figyelembe, hogy ők maguk is taníthatnának valamit a bolgár gyerekeknek, amivel gazdagíthatnák az életüket” – mondta Encseva.

Ez az egyetlen utalás a versre a szövegben. Nincs olyan javaslat, pláne követelés, hogy a verset vegyék ki az iskolai tananyagból.

A hamis információ terjedésével a politikusok is reagálni kezdtek a koholt hírre.

Az álhírterjesztők között volt Ivan Gesev volt bolgár főügyész is, akit korrupciós vádak miatt menesztettek posztjáról
Az álhírterjesztők között volt Ivan Gesev volt bolgár főügyész is, akit korrupciós vádak miatt menesztettek posztjáról

Ivan Gesev, akit régóta fennálló hazai és külföldi korrupciós gyanú miatt menesztettek főügyészi posztjáról, nemcsak ezt az álhírt ismételgeti, hanem más, a közelmúltban Bulgáriában elterjedt hamis jelentéseket is. Ezek szerint Szófia állítólag engedett Brüsszelnek, és több ezer migránst fogad be cserébe azért, hogy márciustól részlegesen csatlakozhasson Európa vízummentes schengeni övezetéhez. Az állítás alátámasztására nincs bizonyíték.

Kosztadin Kosztadinov, az Újjászületés párt oroszbarát vezetője nem hagyta ki a lehetőséget, hogy ne csak a dezinformációt terjessze, hanem azt is hozzátette, hogy mindez része az Egyesült Államok törekvésének „Bulgária és a bolgár nép elpusztítására” – írta Facebookon január 13-án.

Két nappal később Kosztadinov közzétett egy videót Facebookon, amelyben alaptalanul állítja, hogy az Egyesült Államok összeesküdött Bulgária ellen, és bizonyítékként a szovjet háborús emlékművek eltávolítására hivatkozott Szófiában, Várnában és Plovdivban, valamint Todor Tagarev védelmi miniszter washingtoni látogatására.

„Kedves honfitársaim, háború folyik ellenünk (…) A cél az, hogy minket, bolgárokat népként egyszerűen elpusztítsanak” – mondta.

Kornelia Ninova, az oroszbarát Bolgár Szocialista Párt vezetője is ott van a nevesebb közéleti személyiségek között, akik felháborodásuknak adtak hangot a Bolgár vagyok betiltásának nem létező terve miatt.

Kosztadin Kosztadinov, az Újjászületés párt oroszbarát vezetője is részt vett az álhírek terjesztésében, és azt állította: „Háború folyik ellenünk”
Kosztadin Kosztadinov, az Újjászületés párt oroszbarát vezetője is részt vett az álhírek terjesztésében, és azt állította: „Háború folyik ellenünk”

Január 16-án a konzervatív Bolgár Írószövetség, amelynek múltja a kommunista időkre nyúlik vissza, és a fiatal írók ma már nagyrészt mellőzik, nyilatkozatot adott ki, amelyben megismételte azokat a hamis állításokat, amelyek szerint a Szabad Európa a vers törlésére szólított fel az iskolai tantervből.

A megjegyzések és a tömeges rosszallás hatására a Minisztertanács, a bolgár kormány legfelsőbb végrehajtó szerve január 16-án pontról pontra cáfolta a dezinformációs kampányban felvetett hamis állításokat.

Az Oktatási és Tudományos Minisztérium is hivatalos közleményt adott ki, amely szerint „soha és semmilyen formában nem tárgyaltak arról, hogy bármi változna Ivan Vazov Bolgár vagyok című versének tanításában”.

Encseva megjegyezte, hogy egészen addig, amíg a PIK honlapja közzé nem tette az álhíreket, civilizált hangnemben folyt január 4-i véleménycikkének megvitatása, még azok részéről is, akik bírálták a nézeteit.

Még a médiafigyeléssel foglalkozó Tulecskit, a tapasztalt tényellenőrzőt is meglepte, hogy a cikk körüli narratíva milyen gyorsan lett egyre baljósabb.

„Szinte azonnal lábra kapott egy párhuzamos narratíva, amely szerint ez lesz a jövőben az állam politikája – hogy Vazov versét betiltják az iskolákban.”

Írta Tony Wesolowsky.
XS
SM
MD
LG