Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Köszönetet mondott támogatóinak a családon belüli erőszak bolgár áldozata


Egy tüntető sípot fúj a családon belüli erőszak elleni tüntetésen Szófiában 2023. július 31-én
Egy tüntető sípot fúj a családon belüli erőszak elleni tüntetésen Szófiában 2023. július 31-én

Megköszönte honfitársa támogatását az a 18 éves bolgár nő, akinek családon belüli bántalmazása országos tiltakozásokhoz vezetett. A tüntetések nyomán módosították a családon belüli erőszak elleni jogszabályt a balkáni uniós tagállamban.

„Köszönöm, hogy támogattok, gondoltok rám, imádkoztok értem és harcoltok velem ebben a számomra nagyon félelmetes időszakban” – mondta Debora Mihajlova Facebookon.

Videóját azután tette közzé, hogy a bolgár parlament augusztus 7-én rendkívüli ülésen jóváhagyta a családon belüli erőszakkal szembeni védelemről szóló törvény és a büntető törvénykönyv módosításait.

A módosítások biztosítják a védelemhez való jogot azok számára, akik intim kapcsolatban éltek át vagy olyan követett el rajtuk erőszakot, aki nem a házastársuk, és nem is élnek tényleges párkapcsolatban velük.

A Sztara Zagora-i Mihajlova június 26-án került kórházba, miután volt barátja megverte és késsel többször megvágta, eltörte az orrát és leborotválta a haját is.

Ehhez kapcsolódóan: Ezrek tüntettek Bulgáriában a családon belüli erőszak ellen egy sokkoló eset után

A 26 éves gyanúsítottat, akit a média Georgi Georgijev néven emleget, a támadás után letartóztatták, de a Sztara Zagora-i bíróság később elengedte, miután a nő sérüléseit könnyűnek minősítették.

Az eset csak július 28-án került nyilvánosságra, miután a nő családja csalódottságának adott hangot a nyomozás lassúsága miatt.

Július 31-én több ezren tartottak tiltakozó gyűléseket Szófiában és más bolgár városokban, a jogszabályok felülvizsgálatát és a nők védelmének erősítését követelték.

A gyanúsítottat a közfelháborodás nyomán július 31-én újra letartóztatták, az ügyészség pedig bejelentette, hogy felgyorsítja a nyomozást.

A bolgár rendőrségi statisztikák szerint az idei év első három hónapjában 18 nőt öltek meg feltételezett partnereik. Nőjogi aktivisták szerint a valós szám ennél sokkal magasabb.

Ehhez kapcsolódóan: A szeretet nem árt, az állam pedig nem segít

XS
SM
MD
LG