Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ezrek tüntettek Bulgáriában a családon belüli erőszak ellen egy sokkoló eset után


A tüntetést azután hirdették meg, hogy vádemelés nélkül szabadon engedtek egy férfit, aki megkéselte a barátnőjét. Szófia, 2023. július 31.
A tüntetést azután hirdették meg, hogy vádemelés nélkül szabadon engedtek egy férfit, aki megkéselte a barátnőjét. Szófia, 2023. július 31.

Több ezer ember részvételével szerveztek tüntetéseket Szófiában és más bolgár városokban, miután az egész országot megrázta egy 18 éves nő ellen elkövetett brutális támadás.

Az eset június 26-án történt a Bulgária közepén fekvő Sztara Zagorában: a nevének kezdőbetűivel D. M.-ként említett nőt barátja megverte és késsel elcsúfította. A történteket csak július 28-án hozták nyilvánosságra, miután az áldozat családját elkeserítette a nyomozás lassúsága.

Mintegy ötezer ember gyűlt össze Szófiában július 31-én, és nagy tömeg vonult utcára a balkáni ország más városaiban is, köztük Sztara Zagorában.

Ehhez kapcsolódóan: Bulgáriában egy törvényi kiskapu nők halálához vezet

A 26 éves gyanúsítottat, akit a média Georgi Georgijevként emleget, a támadás után letartóztatták, de a Sztara Zagora-i bíróság később elengedte, mert könnyűnek minősítették a nő sérüléseit .

Július 31-én ismét letartóztatták, miután az ügy nyilvánosságra került és közfelháborodást váltott ki. Az ügyészség bejelentette, hogy felgyorsítja a nyomozást.

Új ügyész, Zsaneta Nedkova kapta meg az esetet.

Nedkova újabb orvosi vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, hogy valójában mennyire súlyosak az áldozat sérülései. Az áldozat elmondása szerint Georgijev több száz vágást ejtett rajta, eltörte az orrát és leborotválta a haját.

A tüntetők a jogszabályok felülvizsgálatát és a nők védelmét szolgáló intézkedések javítását követelték, és „Egy nővel se többet” feliratú transzparenseket tartottak a magasba.

Ehhez kapcsolódóan: A szeretet nem árt, az állam pedig nem segít

A bolgár rendőrségi statisztikák szerint az év első négy hónapjában 18 nőt ölt meg feltételezett partnere. Nőjogi aktivisták szerint a valós szám ennél jóval magasabb.

Bulgária még nem ratifikálta az isztambuli egyezményt, az Európa Tanács egyezményét, amelynek célja a nők elleni és a családon belüli erőszak megakadályozása, az áldozatok védelme és az elkövetők büntetőjogi felelősségre vonása.

Az Európai Unió júniusban csatlakozott az isztambuli egyezményhez, és a 2007 óta EU-tag Bulgáriának is meg kell felelnie az egyezmény egyes rendelkezéseinek.

Ehhez kapcsolódóan: Az EP úgy küzd a szexuális zaklatás ellen, hogy a képviselők bojkottálják a kötelező tréninget

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG