Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy év után ismét pörög az éjszakai élet a vuhani diszkókban


Emberek egy nightclubban buliznak Vuhan városában, Hupej tartományban, 2021. január 21-én.
Emberek egy nightclubban buliznak Vuhan városában, Hupej tartományban, 2021. január 21-én.

Világító nyuszifül, pulzáló ütem és rugalmas maszkviselés: közel egy év után a vuhani éjszakai élet visszatért, miután a járvány megbénította a 11 milliós várost.

Amíg a világ többi része továbbra is a fertőzéssel küzd és egyre szigorúbb lezárásokkal igyekszik elsimítani a járványgörbét, a koronavírus epicentrumának számító város fiataljai már a nehezen megszerzett szabadságukat élvezik.

A vuhani városközpont egyik legnagyobb szórakozóhelyén, a Super Monkey-ban nincsenek öltözködési szabályok, sem pedig VIP lista. Ami kötelező: a maszk és lázmérés. Akinek a testhőmérséklete meghaladja a 37,3 fokot, nem léphet be.

Bent hangos techno és vakító lézerfény várja a bulizókat, akik a táncparketten már nem annyira szabálykövetőek. Míg a maszk a belépéskor kötelező, a benntartózkodók már többször is leveszik azt.

Sokan örülnek annak, hogy egy küzdelmes karantén év után újra kiléphetnek az utcára. A hedonizmus és a jégbe hűtött pezsgő messze elmarad a pekingi megszorításoktól.

„Két-három hónapra be kellett zárkóznom. Az ország nagyon jól küzdött a vírus ellen, így már nyugodtan ki merek menni”- nyilatkozta egy harmincas éveiben járó férfi az AFP-nek.

Látszólag minden a régi, valójában semmi sem az

Csen Csiang, egy húszas éveiben járó férfi megdicsérte a kommunista pártot, szerinte gyakorlatilag felszámolták a járványt, mindezt annak ellenére mondja, hogy az elmúlt napokban az ország több részén is emelkedett az esetszám.

"A kínai kormány jó. A kínai kormány mindent megtesz az emberekért, és ők az elsők. Ez a különbség a többi országgal szemben" – mondta Csen Csiang.

A pekingi állami média a nyugati kormányok kudarcának tartja a járványkezelést, szerintük amíg más országokban káosz uralkodik, addig Kína visszatér a normál kerékvágásba. A kínai kormánysajtó a sikerben annak a bizonyítékát látja, hogy az ország autoriter politikai berendezkedése hatékonyabb, mint a nyugati rendszerek.

Bár sokan szívesen visszatérnek a normális élet látszatához, azt Csen is elismeri, hogy a vírus megváltoztatta az életüket.

A szórakozóhely brand menedzsere, Li Bo szerint a vírus erősen sújtotta az iparágat. "A többi ország lezárásaihoz képest Kína legalább félig nyitva van, de a fogyasztók továbbra is bizalmatlanok" – mondta Li Bo, aki úgy számol, hogy Vuhanban az éjszakai élet körülbelül 60-70 százalékkal csökkent. A szigorú szabályok sem segítenek, hiszen a bulizók számát maximalizálták, a részvétel pedig előzetes foglaláshoz kötött. Ezen felül egy alkalmazáson be kell mutatniuk, hogy egészségesek és nem találkoztak fertőzöttel.

De néha még ez sem elég a bejutáshoz. Az AFP újságírójának például megtiltották a belépést, miután kiderült, hogy Pekingben járt. A kínai főváros déli részén nemrég azonosították a brit vírusmutációt.

A bizonytalanság ellenére a lakosok boldogok, hogy Vuhan már nem az a szellemváros, ami egy éve sokkolta a világot. Tavaly nyáron egyébként ledöbbentették a világ többi részét azok a képek, amik Vuhanban készültek egy hatalmas medencés bulin, miközben a többi országban javában tombolt a vírus.

Egy másik bulizó, Hszü elmondta, hogy a tavalyi tavaszi lezárást „egy életre szóló tapasztalatnak" tekinti.

"Szerencsésnek éreztem magam, hogy nem fertőződtem meg. Most visszatérünk a normális életünkhöz, nyugodt vagyok és boldog”.

Készült az AFP jelentése alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG