Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy éve volt a hanaui terrortámadás – válaszok azóta sincsenek


A hanuai Arena Bar, a 2020. január 19-én elkövetett terrortámadás egyik helyszíne.
A hanuai Arena Bar, a 2020. január 19-én elkövetett terrortámadás egyik helyszíne.

Egy éve annak, hogy a német Hanau városában kilenc ember vesztette életét egy terrortámadásban. A 43 éves elkövető kezeletlen skizofrén volt, aki sportlövészként legálisan tarthatott magánál fegyvert.

A koronavírus okozta korlátozások miatt 50 ember vehet részt a német mészárlás egy éves évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen, Hanau kongresszusi parkjában, Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök vezetésével. A városban működő vállalkozások, iskolák és vallási szervezetek is várhatóan tartanak saját megemlékezéseket.

12 hónappal a vízipipa bárban és kávézóban történt lövöldözést követően az áldozatok hozzátartozói nem nyugodtak meg, szerintük túl keveset tettek annak érdekében, hogy fény derüljön a támadásra, és azért, hogy ilyen ne ismétlődhessen meg.

Megválaszolatlan kérdések maradtak

A 43 éves fegyveres Tobias Rathjen 2020. február 19-én azzal zárta a tömegmészárlást, hogy anyja, majd saját maga ellen fordította a fegyvert. A férfi egy jobboldali szélsőséges nézetekből és összeesküvés-elméletekből álló 24 oldalas „kiáltványt” hagyott maga után.

A történteket feltáró nyomozás még mindig tart, rengeteg a megválaszolatlan kérdés, továbbra is keveset tudni a támadóról.

Edgar Franke, a terrorizmus áldozatainak kormánybiztosa együttérzést kért az áldozatok barátainak és családtagjainak.

„Nem lehet nyilvános büntetőeljárást lefolytatni egy már halott elkövetővel szemben, hogy az áldozatok kérdéseket tegyenek fel neki. Így még fontosabb a háttér tisztázása. Csak így lehet kezelni ezt a szörnyű traumát”- írta a Twitteren.

Az elkövető, a 43 éves Rathjen a szüleivel élt Hanauban. Sportlövész volt és legálisan több fegyvert is birtokolt, ugyanakkor a rendőrök előtt nem volt ismert. 2019. novemberében büntetőfeljelentést tett egy „titkosszolgálati szervezet” ellen, amelyet azzal vádolt, hogy „az emberek agyába férkőzött, hogy befolyásolja a világeseményeket”. 2002-ben paranoid skizofréniát diagnosztizáltak nála, ami feltehetően kezeletlen maradt.

Az igazságügyi minisztérium adatai szerint az áldozatok családtagjai közül 42-en, összesen 1,2 millió eurós kártérítést kaptak, de több ügy még folyamatban van.

„Hanau mindenhol ott van”

A támadás egyéves évfordulója előtt Németország-szerte több szervezet is határozott fellépés mellett szólalt fel a rasszizmus és a jobboldali szélsőségesség ellen. „Az érintettek számára Hanau potenciálisan még mindig, mindenütt jelen van" – mondta Atila Karabörklü, a németországi török közösség egyik vezetője. „A jobboldali szélsőségességet és a rasszizmust most komolyabban veszik politikai szinten, de Németországban még mindig nem elég prioritás” – tette hozzá.

Angela Merkel kancellár heti podcastjában megemlékeztetett a közelgő évfordulóról és azt mondta: „A rasszizmus méreg. A gyűlölet méreg".

Merkel hivatkozott arra a bizottságra is, amelyet a jobboldali szélsőségesség és a rasszizmus ellen hoztak létre a kormánykabinetben, válaszként a hanaui támadásra. December elején a német kormány elfogadta a bizottság által kidolgozott 89 javaslatot. Ezek célja a jobboldali szélsőségesek büntetésének szigorítása és az áldozatok védelme. A jövőben például bűncselekménynek minősül az olyan „halállisták” közzététele, amelyeken a szélsőségesek felsorolják ellenségeiket.

Készült az AFP tudósítása nyomán.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG