Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyéves csúszásban a Keleti pályaudvar felújítása


Az eredeti árhoz képest jelentősen megdrágult és még mindig nincs kész a 2022 márciusára átadni tervezett utascentrum a Keleti pályaudvaron. Jelentős késésben van a Normafa és a Szent Imre kórház konyhájának felújítása is.

„Indul a látványos kivitelezés, kezdődik az utascentrum építése az évente közel 11 millió embert fogadó, 137 éves Keleti pályaudvaron. A munkaterület átadása március 23-án megtörtént, a várhatóan 11 hónapig tartó munkákat követően a fejlesztés az utasok eddiginél komfortosabb kiszolgálását teszi lehetővé: egy helyen lesz lehetőség a menetjegyváltással, a belföldi vagy akár nemzetközi utazással kapcsolatos ügyek intézésére, és akadálymentesen lehet majd megközelíteni a pályaudvart az aluljárószint és a vágánycsarnok közti mozgólépcsőn vagy liften” – olvasható 2021. március 29-i dátummal a MÁV honlapján.

Ehhez képest – mint egy olvasónk felhívta rá a figyelmet – az utascentrum máig nem készült el teljesen, a pályaudvar két szintje közötti mozgólépcsők körbekordonozva állnak, és az akadálymentes közlekedést lehetővé tevő lift sem működik.

Keleti Pályaudvar
Keleti Pályaudvar

Olvasónk szerint nem is nagyon látni mostanában, hogy dolgoznának a területen – bár lehet, hogy csak ő jár arra rosszkor, de amikor kimentünk megnézni, hogy áll a felújítás, mi sem tapasztaltunk aktivitást.

FRISSÍTÉS
Cikkünk megjelenése után az alábbi közleményt küldte nekünk a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága: „Jelenleg a befejezési munkálatok zajlanak; a Keleti pályaudvaron az utascentrum várhatóan tavasszal nyílik meg.”


Csúszásban

A lassan kétéves cikk szerint az utascentrum kialakítására 1,6 milliárd forintot szánnak, részben uniós forrásból, ehhez képest az ilyenkor kötelezően kiteendő molinón – amelyen ugyanakkor nem tüntetik fel a felújítás várható befejezésének dátumát – már kétmilliárd szerepel, és ennyi van (egészen pontosan 2,056 milliárd) a hatályos kormányrendeletben is.

Ehhez kapcsolódóan: Az M85-ös gyorsforgalmi út építése is jelentős késésben van.

Persze Magyarországon könnyű határidőre el nem készült beruházásokat találni. Az egyébként szépen rendbe hozott Normafa parkban például még ma is tábla hirdeti, hogy a szánkópálya mellett fekvő területen 2021 III. negyedévének végére kialakítanak egy szabadtéri közösségi teret, a terület azonban ma is körbekordonozva áll, még láthatóan a földmunkák zajlanak.

Kormányközelben

Nagy csúszásban van a budapesti Szent Imre kórház konyhájának felújítása, amely 2021 novemberében kezdődött, és a kerítésre kifüggesztett molinó szerint tavaly júliusra kellett volna befejezni.

Hol van már a tavalyi nyár?
Hol van már a tavalyi nyár?

A teljes mértékben magyar költségvetési forrásból finanszírozott munkák ma is zajlanak, a kórházba másik intézményből szállítják a betegek és a munkavállalók részére az ételt. Egy kórházi dolgozó azt mondta lapunknak, az intézmény vezetése szerint „az idei év második felében” készülhet el a konyha, vagyis akár két évre is nőhet a késedelem.

A kivitelező itt az EB Hungary Invest Kft., a nettó vállalkozói díj a közbeszerzési kiírás szerint 1,2 milliárd forint plusz öt százalék tartalékkeret. A késedelmi kötbér a közbeszerzési szerződés szerint a nettó vállalkozói díj 0,5 százaléka naponta, azaz hatmilló forint, de csak maximum húsz naptári napra.

Az EB Hungary Invest korábban számos kormányzati megbízást elnyert, az Átlátszó szerint (amely kormányközeli cégként említi) a kormányzati kulturális beruházások fő nyertesei közé tartozik, a Napi.hu pedig korábban arról írt, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tenderein is hasított.

A beruházásokkal kapcsolatban kerestük a MÁV-ot, a XII. kerületi önkormányzatot és a Szent Imre kórházat is, rákérdeztünk a csúszás okára és arra, hogy fizettetnek-e emiatt kötbért a kivitelezővel (amennyiben a cég okolható a késedelemért). Cikkünk megjelenéséig egyiktől sem kaptunk választ, a hegyvidéki önkormányzat sajtóreferense SMS-ben visszahívást ígért.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG