Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy évtized alatt közel tíz százalékkal csökkent Horvátország lakossága


Horvátország lakossága az elmúlt évtizedben közel tíz százalékkal csökkent a gazdaság hanyatlása miatt megindult elvándorlás miatt – derült ki a legutóbbi népszámlálásból pénteken. A horvát kormány több ezer eurós juttatással próbálja hazacsábítani a kivándorolt embereket.

Horvátországban már csak 3,8 millió ember él, szemben az egy évtizeddel ezelőtti 4,2 millióval – közölte a horvát statisztikai hivatal. „Ez hihetetlen katasztrófa Horvátország számára” – mondta Stjepan Šterc demográfus az N1 televíziónak.

Horvátország vidéki középső és keleti részei – amelyeket már az 1990-es függetlenségi háború is súlyosan érintett – szenvedték el a legnagyobb visszaesést.

Gyere haza, fiatal!

Az országot évek óta tömeges elvándorlás sújtja, köszönhetően a nagyrészt statikus gazdaságnak és a fiatalok lehetőségei hiányának. A külföldre irányuló migráció új hullámát az ország 2013-as uniós csatlakozása is ösztönözte.

A hivatalos adatok szerint több mint 250 000 horvát hagyta el az országot a blokkhoz való csatlakozás óta, sokan Németországban, Ausztriában vagy Írországban kerestek jobb életet.

Az ENSZ előrejelzései szerint Horvátországban az évszázad végére valószínűleg csak 2,5 millióan fognak élni. Decemberben a főváros, Zágráb konzervatív kormánya új programot jelentett be, amely az Európai Unióban élő horvátok számára akár 26 000 eurót (29 800 dollárt) is ígért, hogy hazatérjenek és vállalkozást indítsanak.

XS
SM
MD
LG