Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Öt évtized után először csökkenhetett Kína népessége


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Öt évtized növekedés után először csökkenhetett Kína népessége a tízévente elkészített népszámlálás eredményei szerint, amelyeket egyelőre nem tett közzé a pekingi vezetés – jelentette a Financial Times.

A brit pénzügyi-politikai lap arról írt névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva, hogy a tavalyi év végén elvégzett felmérés eredménye tovább fokozza a nyomást a kínai kormányon, hogy különböző intézkedésekkel több gyerek vállalására buzdítsák a lakosságot a népességfogyás megelőzése érdekében.

Mint kiemelték, a népességszám alakulása rendkívül érzékeny kérdésnek számít, és az erről szóló adatokat addig nem is hozzák nyilvánosságra, amíg a kormány különböző szervei nem jutnak egyetértésre azok értelmezéséről és következményeiről.

„Ha Kína megerősíti a népességcsökkenés tényét, az nagy durranás lesz” – hangsúlyozta a sencseni székhelyű Pinpoint Asset Management vezető közgazdásza.

„A legtöbben az ENSZ előrejelzéseire alapozva arra számítanak, hogy 2027-ben fog tetőzni a kínai népesség. Ez így a piac és a döntéshozók által vártnál jóval korábban lenne” – mondta.

Eltitkolt adatok

A kínai statisztikai hivatal nem reagált a Reuters hírügynökség megkeresésére, és nem adott semmilyen magyarázatot arra, hogy miért késlekednek az eredmények publikálásával, amit eredetileg április elejére ígértek.

Az utóbbi hónapokban a kínai állami média többször arról számolt be, hogy már a következő néhány évben csökkenésnek indulhat a népességszám.

Peking 2016-ban vetett véget az 1979-ben bevezetett, úgynevezett egykepolitikájának, azt a kétgyermekes családmodell népszerűsítésével váltotta fel. Célként tűzték ki, hogy a 2010-es 1,34 milliárdos népességet 2020-ra 1,42 milliárdosra növeljék. A születési arány ugyanakkor azóta is csökkenőben van.

Ennek a szakértők szerint részben az az oka, hogy a városi lakosság, különösen az 1990 után születettek szemében megnőtt a függetlenség, illetve a karrier fontossága. Emellett a magas megélhetési költségek is sokakat eltántoríthatnak a gyerekvállalástól a nagyvárosokban.

„Kínának valószínűleg teljesen el kell törölnie a születésszabályozási politikáját” – vélekedett a Financial Times egyik forrása.

Demográfiai kihívások

A csökkenő születésszám és a gyorsan öregedő társadalom fokozni fogja a nyomást az aktív, munkaképes korú lakosságon, s rontja a termelékenységet.

„Már a népszámlálás előtti adatok felhasználásával készült előrejelzéseink is arra mutattak, hogy 2030-ig évi 0,5 százalékkal zsugorodhat a rendelkezésre álló munkaerő nagysága, ami a bruttó hazai termék (GDP) alakulására is hasonló hatással lehet” – írta a Capital Economics.

„A lassabb növekedés megnehezítené az Egyesült Államok gazdasági beérését, valamint Kína globális pozíciójára is jelentős kihatása lenne” – húzták alá.

A kínai jegybank egy márciusi elemzésében figyelmeztetett, hogy míg az ország népessége 2050-re 2,2 százalékkal csökkenhet 2019-hez képest, az Egyesült Államoké 15 százalékkal nőhet.

Egy temetés volt a fordulópont - Tienanmen tér, 1989
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00
Készült a Financial Times és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG