Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy fegyveres csoport elrabolta volna Michigan állam kormányzóját


Gretchen Whitmer, Michigan állam kormányzója a sajtónak nyilatkozik 2020. május 20-án
Gretchen Whitmer, Michigan állam kormányzója a sajtónak nyilatkozik 2020. május 20-án

Egy hatfős csoport robbantásokkal vonta volna el a hatóságok figyelmét, hogy közben elrabolja Gretchen Whitmer kormányzót. A férfiak életfogytiglani börtönt kaphatnak. Egy másik csoport a helyi törvényhozás épületét akarta megtámadni.

Hat embert vádolnak Michigan államban azzal, hogy el akarták rabolni az állam kormányzóját. A fegyveres csoport még az év első felében döntötte el, hogy túszul ejti Gretchen Whitmert, amikor az bejelentette, hogy a járvány miatt korlátozó intézkedéseket vezet be az államban.

A hattagú banda megfigyelés alatt tartotta a kormányzó hétvégi házát, hogy így szerezzenek információkat az emberrabláshoz. Az FBI ügynökei elfogták a csoport tagjait, mielőtt érdemi haladást érhettek volna el a tervben. A nyomozók a közösségi médián keresztüli üzenetváltásokból és beépített ügynökökön keresztül értesültek a tervről.

Robbantásokkal terelték volna el a figyelmet

A csoport tagjai titkosított üzeneteken keresztül, kódszavakkal kommunikáltak egymással, hogy elkerüljék a lebukást. A csoport többek között azt tervezte, hogy robbantásokkal vonja el a hatóságok figyelmét, a célpontok között volt egy autópályahíd is.

A vád szerint az egyik tag egy sokkolópisztolyt is vásárolt az emberrabláshoz, valamint tesztjelleggel felrobbantott egy házilag barkácsolt kartácsbombát. A hat gyanúsított életfogytiglant is kaphat, ha a vádak beigazolódnak.

Polgárháborút akartak kirobbantani

Közben egy másik fegyveres csoport azt tervezte, hogy megrohamozzák a michigani parlamentet, és polgárháborút robbantanak ki. A két csoport közös gyakorlatokat tartott, és más erőszakos cselekményeket is tervezett együtt. A helyi capitolium elleni támadást tervező csoport tagjait szintén elfogták, ők húsz év börtönre számíthatnak.

A csapat azzal indokolta a tettét, hogy a kormányzó visszaél a hatalmával, de az nem világos, hogy a járványügyi korlátozásokra gondoltak-e ezalatt. Az állam az első koronavírus-gócpontok egyike volt az Egyesült Államokban.

A helyi republikánus képviselők és tisztségviselők élesen bírálták a lezárásokat, és több tüntetés is volt a helyi törvényhozás épülete előtt. A világsajtót is bejárták a képek arról, hogy áprilisban gépfegyveres tüntetők követelték a korlátozások feloldását a michigani capitolium lépcsőjén.

A kormányzó az elnököt hibáztatja

Michigan kormányzója, a demokrata Gretchen Whitmer úgy gondolja, hogy Donald Trump is felelőssé tehető a merénylettervezet miatt, ugyanis szerinte a tény, hogy az amerikai elnök nem volt hajlandó egyértelműen elhatárolódni az első elnökjelölti vitán a fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezetektől „legitimálta a cselekedeteiket” és az elnököt is „cinkossá” tette.

A Fehér Ház úgy teljesen abszurdnak nevezte Gretchen Whitmer állításait. A vádiratban nincs róla említés, hogy a csoport számára inspirációt jelentett volna Donald Trump.

A detroiti államügyész, Matthew Schneider úgy nyilatkozott az eset után, hogy az embereknek lehetnek politikai nézeteltérései, de „ezeknek soha nem szabad erőszakba torkollniuk. Ezúttal sikerrel megakadályoztuk az erőszakot.”

XS
SM
MD
LG