Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy friss jelentés szerint továbbra is Irán a terrorizmus legfőbb globális támogatója


Hosszein Szalami, az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka 2023. augusztus 2-án Abu Músza szigetén
Hosszein Szalami, az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka 2023. augusztus 2-án Abu Músza szigetén

Továbbra is az iszlám köztársaság a terrorizmus első számú állami szponzora. Teherán a világ számos részén támogatja a merénylők toborzását, finanszírozását és akcióit – olvasható az amerikai külügyi tárca friss jelentésében.

A tavalyi évre vonatkozó, pénteken közzétett értékelésben rámutattak, hogy Irán pénzzel és fegyverrel segíti az Egyesült Államok által 1997-ben terrorszervezetnek nyilvánított libanoni Hezbollahot, illetve mások mellett több hasonló radikális palesztin fegyveres milíciát, például az Iszlám Dzsihádot és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért – Főparancsnokságot (PFLP-GC).

„Ezek a csoportok állnak számos, a Gázai övezetből és Ciszjordániából induló halálos támadás mögött” – írták.

A jelentés szerint Teherán szélsőséges szervezeteknek nyújt támogatást Irakban, Szíriában, Bahreinben is az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz elit egységén keresztül, aminek fő célja az instabilitás erősítése a térségben.

Aláhúzták, hogy az al-Kudszot korábban vezető Kászim Szulejmáni 2020. januári meggyilkolása óta Irán egyre inkább ösztönzi az Egyesült Államok és amerikai tisztségviselők elleni támadásokat is, 2022-ben például merényletkísérletet hiúsítottak meg John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó ellen.

Kitértek arra, hogy Afganisztánban a 2021-es tálib hatalomátvétel óta is aktív az al-Káida és az Iszlám Állam, noha az államot ellenőrzésük alá vonó iszlamisták ígéretet tettek a felszámolásukra.

Ehhez kapcsolódóan: Szakértő: Valószínűtlen, hogy Teherán közvetlenül beavatkozna Izrael és a Hamász konfliktusába

Az amerikai külügyminisztérium összegzése szerint nem világos, hogy az érintett terrorszervezetek képesek-e a dél-ázsiai ország határain kívüli műveletek végrehajtására.

Ennek kapcsán arról tájékoztattak, hogy az Egyesült Államok még nem határozott arról, hogy elismeri-e Afganisztán kormányaként a tálibokat vagy bármely más entitást, illetve arra emlékeztettek, hogy a tálibok menedéket nyújtottak Kabulban az al-Káida nemzetközi terrorhálózatot irányító Ajmán az-Zavahirinek, mielőtt amerikai légicsapás végzett volna vele tavaly júliusban.

XS
SM
MD
LG