Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyermekkórházat is találat ért Kijevben, Ukrajna-szerte sokan meghaltak az összehangolt orosz légitámadásokban


Mentők dolgoznak az orosz rakétacsapásban megsérült Ohmatdit gyermekkórházban, Kijevben 2024. július 8-án
Mentők dolgoznak az orosz rakétacsapásban megsérült Ohmatdit gyermekkórházban, Kijevben 2024. július 8-án

Egyes hírek szerint már legkevesebb 24 halottja van annak az összehangolt orosz rakétatámadásnak, amely nyomán július 8-án egész Ukrajnában készültséget rendeltek el. Moszkvában tagadják, hogy civilekre támadtak volna.

Az ukrán elnök szerint a támadás lakóházakban, az infrastruktúrában és egy gyermekkórházban tett kárt. Volodomir Zelenszkij arról írt, hogy „több mint negyven különféle típusú rakétával” vették célba Kijevet, Dnyiprót és Krivij Rihet Közép-Ukrajnában, valamint Kramatorszkot és Szlovjanszkot az ország keleti részén, a Donyecki területen.

„Minden szolgálat azon van, hogy a lehető legtöbb embert megmentse” – közölte az X közösségi oldalon.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester tizenegy ottani áldozatról beszélt. Azt mondta a Reutersnek, hogy ez volt az egyik legszörnyűbb támadás a főváros ellen a 28 hónapja tartó teljes körű háborúban.

A kijevi városi katonai közigazgatás közölte, hogy az Ohmatdit gyermekkórház is megrongálódott. Ez Kijev legnagyobb ilyen létesítménye.

A Szabad Európa helyszíni videóján látható, ahogy láncot alkotva takarítják el az emberek az épületnél a romokat, miközben füst gomolyog belőle. A Reuters beszámolója szerint ablakok törtek be, falak dőltek le. Kisbabájukkal a karjukon kábult és zokogó szülők szaladtak az utcára.

„Robbanást hallottunk, majd törmelék borított el mindent” – mondta a 33 éves Szvitlana Kravcsenko a Reutersnek. Két hónapos kisbabájának nem esett baja, de ő maga megsebesült, a kocsiját pedig betemették az épület romjai.

Aláhulló rakétadarabokról érkeztek hírek a főváros környékéről is. Számos jelentés szerint a július 8-i légicsapások eddig ismert halálos áldozatainak száma országszerte meghaladja a tízet.

Zelenszkij, aki július 8-án előre be nem jelentett látogatást tesz Varsóban, azt mondta: „Az egész világnak minden elszántságát be kell vetnie annak érdekében, hogy végre véget vessenek az orosz légicsapásoknak. – Hozzátette: – Vlagyimir Putyin csak halált hoz. Csak közösen hozhatjuk el az igazi békét és biztonságot.”

Az ukrán légierő július 8-án délelőtt az egész országban készültséget rendelt el ballisztikus rakéták és egyéb lehetséges légitámadások miatt.

Helyi idő szerint 10:30 körül robbanások rázták meg Kijevet. A város katonai adminisztrációja közölte a nyilvánossággal: „A légiriadó folytatódik! A légvédelem működik a fővárosban. Maradjanak az óvóhelyen, amíg meg nem szólal a légiriadó végét jelentő jelzés!”

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az országos riasztás már a második volt néhány órán belül az orosz repülőgépek mozgására reagálva.

Zelenszkij vezérkari főnöke, Andrij Jermak a Telegramon arról írt, hogy „akkor kezdték lőni Ukrajnát, amikor a legtöbb ember volt az utcán”, és „megszállott orosz terroristákat” emlegetett.

A városok elleni nappali támadások ritkák, jóllehet Oroszország az elmúlt hat hónapban fokozta a légicsapásokat az ukrán települések, valamint az energia- és egyéb infrastruktúra ellen.

Moszkva szerint ukrán légvédelmi rakéta okozta a károkat

Moszkva tagadja, hogy civileket támadna a 28 hónapja tartó teljes körű invázió során, jóllehet a gyakori légicsapások lakóházakat, iskolákat, sőt kórházakat is találtak már el.

Az orosz védelmi minisztérium hétfői közleménye szerint nem fedik a valóságot az ukrán hatóságok állításai a polgári célpontok elleni orosz légicsapásokról.

"Teljes mértékben valótlanok a kijevi tisztségviselők állításai polgári célpontok elleni szándékos orosz rakétacsapásokról. Számos, Kijevben nyilvánosságra hozott fotó- és videójelentés teszi egyértelművé, hogy a károkat egy olyan lezuhanó ukrán légvédelmi rakéta okozta, amelyet a város határain belül telepített rakétarendszerből lőttek ki” – áll a közleményben.

Az orosz védelmi minisztérium szerint "a kijevi kormányzat évek óta mutat be ilyen hisztiket, minden alkalommal NATO-tag támogatóinak összejövetele (csúcstalálkozója) előtt".

XS
SM
MD
LG