Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna akár százezer darab lőszerhez is juthat júniusban egy cseh kezdeményezés keretében


Ukrajnába küldendő tüzérségi lőszerek az amerikai légierő egyik támaszpontján
Ukrajnába küldendő tüzérségi lőszerek az amerikai légierő egyik támaszpontján

A prágai kormány tájékoztatása szerint Ukrajna ötven-százezer tüzérségi lövedékhez juthat jövő hónapban a cseh lőszerbeszerzési kezdeményezésnek köszönhetően.

Tomáš Kopečný, az ukrajnai újjáépítésért felelős cseh kormánymegbízott közölte, hogy amennyiben a szövetségesek összeadják az ehhez szükséges pénzt, több millió lőszert szállíthatnak Ukrajnának.

„Az első szállítmányra e cseh kezdeményezés keretében már júniusban sor fog kerülni, ötven-százezer lövedéket fognak küldeni” – húzta alá a NATO prágai informális külügyminiszteri tanácsülésének margóján.

Az ukrán hadsereg már hosszú hónapok súlyos fegyver- és lőszerhiánnyal küzd, aminek következtében az orosz megszállók át tudták venni a kezdeményezést a csatatéren.

Ehhez kapcsolódóan: Az amerikai külügyminiszter élesen kikelt az orosz félretájékoztatás ellen

Kopečný arról is beszámolt, hogy Csehország, Dánia, Hollandia, Kanada, Németország és Portugália 1,7 milliárd eurót gyűjtött össze eddig az első ütemben félmillió lövedék vásárlására.

Tájékoztatása szerint tíz másik országgal folyamatban vannak a tárgyalások az adományokról.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter üdvözölte a cseh kezdeményezést, és úgy becsülte, hogy év végéig ennek keretében nagyjából egymillió lőszerrel láthatják el a megtámadott országot.

A cseh tisztségviselő leszögezte, hogy Ukrajnának havonta mintegy kétszázezer lövedékre lesz szüksége a következő két évben csak ahhoz, hogy egyensúlyba kerülhessen Oroszországgal szemben.

Az illetékes számításai szerint mindez évente hét-tízmilliárd eurót emészthet fel.

Kopečný arra is kitért, hogy a szövetségesek Oroszországgal versengenek az EU-n kívül gyártott lőszerekért, így fontos a sebesség is.

„Nincs idő a félelemre” – quadokkal mentik a sebesülteket az ukránok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:55 0:00
Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG