Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy héten belül dönthet a kormány az árstopokról, mindegyikről külön


Tájékoztató tábla az élelmiszerárstopról a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén.
Tájékoztató tábla az élelmiszerárstopról a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén.

A kormány a Facebookon közölt erről posztot, megerősítve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi bejelentését, hogy június közepéig határoznak az árstopok megújításáról. Mint írják, jó intézkedésnek tartják, szeretnék fenntartani. A Szabad Európának nyilatkozó szakember szerint viszont az ársapka miatt még akkor is az inflációval fog küzdeni a magyar gazdaság, amikor más országok már túl lesznek rajta.

A hatósági árak inflációt mérséklő hatása jelentős, 13 százalék lenne ezek nélkül a fogyasztói árak emelkedésének üteme, amely a hivatalos adatok szerint jelenleg 9,5 százalék körül van.

Nagy Mártont gazdaságfejlesztési miniszter korábban úgy vélekedett, hogy leghamarabb jövő év végére szoríthatják vissza 3 százalék közelébe az inflációt., és amíg az ilyen magas, nincs ok arra, hogy az árstopokat leállítsák.

Bod Péter Ákos egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke pár napja arról beszélt a Szabad Európának, hogy ha az árstopok miatt nincs ráengedve a magasabb világpiaci ár a gazdaságra, akkor el van dugva a költségvetésben. A következő években kell majd megfizetnie a költségvetésnek ezt az árat, vagyis akkor is az infláció negatív hatásait fogjuk fizetni az adóinkban, amikor más országok már túl vannak az egészen” .

Legutóbb az üzemanyagok esetében bevezetett árstophoz nyúlt hozzá a kormány úgy módosítva azt, hogy külföldi rendszámú autósok számára nem érvényes a hatósági ár a benzinre és a dízelre, csak piaci áron tankolhatnak. Kivételek ez alól azon országok autósai, ahol szintén létezik ársapka az üzemanyagon, és azt a magyarok is igénybe vehetik. Eddig Szerbiában és Szlovéniában volt érvényben a régióban a magyarhoz hasonló hatósági ár, ez azonban szerdától bővül Horvátországgal.

Ott június 8-tól:

  • a 95-ös benzin árát 13,5 kunán (697 forint);
  • a gázolajét 13,08 kunán (676 forint);
  • a kevert összetételű kék dízelét pedig 9,45 kunán(488 forint) rögzítik.

Az árstopot egyelőre egy hónapra vezetik be, de két hét múlva kisebb korrekció várható, írta meg először az rtl.hu a horvát Index portál alapján. Pár napja Németországban is csökkentették a benzin árát megtoldó energiaadót a következő három hónapra. A lépés hatására csökkent a benzin ára,írta meg a vezess.hu.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG