Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megjelent a benzinárstop módosítása, egyes külföldiek mégis tankolhatnak hatósági áron


Egy Mol-benzinkút Budapesten 2021. november 11-én
Egy Mol-benzinkút Budapesten 2021. november 11-én

A kormány csütörtöki bejelentése után péntektől már be is vezették az új szabályozást, amelynek értelmében külföldi rendszámú autósok számára nem érvényes a hatósági ár a benzinre és a dízelre, csak piaci áron tankolhatnak – ám vannak kivételek. Azon országok autósai itthon is élvezhetik a hatósági árat, ahol szintén létezik ársapka az üzemanyagon, és azt a magyarok is igénybe vehetik. A Mol arra kéri az autósokat, vigyék magukkal a forgalmit a fizetéshez, hogy igazolni tudják a jogosultságot a hatósági árra.

„Az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik” – olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában, amely csütörtök éjfél előtt jött ki, néhány perc felkészülési időt hagyva a benzinkutaknak. Az új szabályok többsége ugyanis már péntektől hatályba lépett.

A bejelentéshez képest újdonság volt a kormányrendeletben, hogy hatósági áras üzemanyaggal tankolható a külföldi rendszámú autó, ha az adott országban az üzemanyag szintén hatósági áras, és a külügyminiszter rendeletben megállapítja, hogy ezen országban a magyar rendszámú autós is jogosult a hatósági áras üzemanyagra.

Amennyiben nem egyértelmű a benzinkutas számára az autó honossága, okiratot kell kérnie. Ha a gépjármű honossága okirattal hitelt érdemlően nem igazolható, az üzemanyag csak piaci áron értékesíthető – szól a rendelet.

A szabályozás szerint az üzemanyag hatósági árát a kút területén vagy más, arra alkalmas helyen, például oszlopon vagy táblán fel kell tüntetni, olyan magasságban és méretben, hogy az az útról jól olvasható legyen.

A benzinkút üzletének bejáratánál, valamint a pénztárnál magyar és angol nyelven, jól látható módon ki kell írni az új szabályokat. A kútoszlop kijelzőjén nem a hatósági, hanem a piaci árat kell feltüntetni – derül ki a rendeletből.

Jelenleg Szerbiában és Szlovéniában van a régióban a magyarhoz hasonló hatósági ár.

Szerbiában februárban vezették be az ársapkát az üzemanyagokra, egy hónap időtávra, azóta hosszabbítja a kormány, a hatósági árat pedig többször is megemelte néhány dinárral.

Induláskor a dízel ára nem haladhatta meg a 179 dinárt (598 forint), a 95-ös oktánszámú benziné az 171 dinárt (571 forint). A Szabad Magyar Szó szerbiai magyar lap azonban múlt pénteken megírta, hogy aznap új árjegyzék lépett életbe: a dízel literje 202,2 dinárba (675 forint), a 95-ös benzin pedig 184 dinárba (614 forint) kerülhet. Előző héten 202 volt a dízel és 180 a 95-ös benzin.

Szlovéniában március közepén vezették be a hatósági árat az üzemanyagokra, nem sokkal az ottani választás előtt, amelyen megbukott az addigi jobboldali kormány, Orbán Viktor szövetségese. Az új baloldali kormány május másodikán eltörölte az árkorlátozást. A benzin 1,503 euró (591 forint) volt, a dízel 1,514 (595,6 forint) hatósági áron. Utóbbi 1,817-re (714 forint) emelkedett, a benzin pedig 1,617 euróra (636 forint).

A kormány arra hivatkozott, hogy stabilizálódtak a piaci viszonyok, és a hatósági ár eltörlése után az áremelkedés csak az uniós átlagra hozza a szlovéniai üzemanyagárakat. Egy héttel később, május 10-én azonban a szlovén kormány ismét bevezette a hatósági árat. A 95-ösét 1,560 euróban, a dízelét 1,668 euróban maximálta. Ez három hónapra szól.

A Mol kéri, hogy mindenki forgalmival menjen fizetni

Ratatics Péter, a Mol-csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója azt mondta: az új szabály miatt a társaság arra kéri a tankolókat, hogy fizetéshez mindenki vigye magával a forgalmi engedélyét – írja az Infostart.hu.

Ratatics Péter szerint a rendelkezésnek két fő hatása lesz: csökkenni fog a határ menti kutakon a nyomás, és várhatóan júniusra 15 százalékkal csökkenhet a hazai kereslet, amit már stabilan ki tudnak szolgálni.

Mint mondta, bár nagyon rövid idő állt rendelkezésre, a Magyar Ásványolaj Szövetségen belül igyekeznek az összes tagvállalattal tartani a kapcsolatot, egymást segítve a gyors és zökkenőmentes átállásban.

A Molnál próbálják a lehető legegyértelműbb módon, több nyelven is kiírva felhívni a figyelmet arra, hogy a magyar rendszámú autósok a fizetéshez vigyék magukkal bemutatásra a forgalmit – írja a lap.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG