Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy héten belül négy bevándorló halt meg a lengyel–belarusz határon


Bevándorlók a lengyel–belarusz határnál 2021. szeptember 21-jén
Bevándorlók a lengyel–belarusz határnál 2021. szeptember 21-jén

Újabb iraki bevándorló vesztette életét a Lengyelország és Belarusz közötti határ térségében, ez egy héten belül már a negyedik ilyen eset.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken azt mondta, hogy „nagyon jó ötlet” lenne a régióba vezényelni az EU part- és határvédelmi ügynökségének (Frontex) munkatársait.

„Fontos, hogy Lengyelország hatékonyan végezze határigazgatási feladatait. Ez azonban nem mehet az emberi életek rovására. Felszólítjuk az állami hatóságokat annak biztosítására, hogy az ott lévő emberek megkapják a szükséges ellátást és támogatást” – közölte.

A lengyel határőrség nem sokkal korábban arról számolt be, hogy előző éjszaka iraki migránsok egy csoportját vették őrizetbe mintegy fél kilométerre a belarusz határtól.

„Egyikük (feltehetőleg szívroham következtében) életét vesztette annak ellenére, hogy a járőrök és a mentők megpróbálták újraéleszteni” – írták a Twitteren, hozzátéve, hogy egy másik személyt kórházba szállították, miután pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Az utóbbi hónapokban Litvánia után már Lettországba és Lengyelországba is rekordszámú bevándorló érkezett Belarusz felől, nagy többségük iraki állampolgár. A minszki kormány a vádak szerint szándékosan migránsokat csábít az országba a Közel-Keletről és Afrikából, aztán a szomszédos államok határaihoz szállítja őket megtorlásképp, az instabilitás fokozása céljából, válaszul az európai uniós szankciókra és egyes tagállami intézkedésekre.

Erősödő migrációs nyomás

Emiatt nemrég Lengyelország szögesdrót kerítést épített a határ mentén, és a kormány közölte, hogy ezt egy két és fél méter magas fal felhúzása fogja követni.

A lengyel határőrség tájékoztatása szerint az előző hónapban 3500 illegális határátlépési kísérletet regisztráltak, szeptemberben pedig már több mint ötezret. A varsói kormány egyelőre nem kérte a Frontex segítségét, mondván, egyedül is képes a helyzet kezelésére.

Szeptember 19-én három holttestet találtak a határtérségben, az érintettek feltehetőleg az országba próbáltak átjutni. Korábban a határ belarusz oldalán is holtan találtak egy embert.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa pénteken a menedékkérők védelmére és megfelelő ellátására szólította fel a Belarusszal szomszédos országokat. Továbbá kijelentette, hogy minden menekültügyi kérelmet egyenként meg kell vizsgálni.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hangsúlyozta: próbálnak segíteni minden bevándorlónak, attól függetlenül, hogy illegálisan lépnek-e be Lengyelországba.

Az elmúlt egy évben a sokak szerint elcsalt tavalyi belarusz elnökválasztás óta jelentősen megromlott a kapcsolat Minszk és az EU között. A blokk szankciókat rendelt el az országot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka rezsimje ellen.

XS
SM
MD
LG