Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy jogvédő csoport felfüggeszti a háborút ellenző orosz katonák kimenekítését


A dezertőr Pavel Filatyev
A dezertőr Pavel Filatyev

A Gulagu.net emberi jogi szervezet vezetője azzal indokolta a döntést, hogy egy orosz ejtőernyős, akinek még tavaly segítettek külföldre szökni, nemrégiben beismerte, hogy tudomása volt háborús bűncselekményekről.

Vlagyimir Oszecskin, az orosz börtönrendszerre összpontosító jogvédő csoport alapítója bejelentette, hogy felfüggesztik a háborút ellenző katonák kimenekítésének támogatását.

Ennek oka tájékoztatása szerint az, hogy a dezertőr Pavel Filatyev, akinek segítettek Franciaországba jutni, nem tájékoztatta őket, hogy tudomása volt háborús bűncselekményekről, amíg Ukrajnában szolgált.

Az egykori őrmester egy svéd interjúban arról számolt be, hogy az egysége által elfogott ukránok közül többeket később kivégeztek.

Ehhez kapcsolódóan: „Meg kell fizetnünk a közönyünkért” – A memoárt író orosz dezertőr szavai felborzolták a kedélyeket

Oszecskin leszögezte, hogy Filatyev nem beszélt nekik arról, hogy tudott volna az általa és társai által foglyul ejtett ukrán katonák törvénytelen kivégzéséről, és ezt az azóta megjelentetett könyvében sem említette.

„Elnézést kérünk mindenkitől, aki szándékosan vagy véletlenül érintetté vált ebben a helyzetben, és kérésünkre segítette Pavel Filatyevet. Megbíztunk benne, azért kértünk segítségünket az érdekében. Nem gondoltuk volna, hogy képes ilyesmire. Ez az ügy és a tapasztalat világosan mutatja, hogy fontos minden vallomást és nyilatkozatot alaposan ellenőrizni, mielőtt döntünk egy személy támogatásáról”írta Telegramon.

Arra is kitért, hogy fel fogja ajánlani lemondását egy másik emberi jogi szervezet, az Új Disszidens Alapítvány élén betöltött pozíciójáról.

„Kész vagyok felelősséget vállalni az elkövetett hibákért, azt szeretném, hogy ez segítsen másoknak elkerülni a hasonló helyzeteket” – hangsúlyozta.

A Gulagu.net a háború tavaly februári kirobbanása óta több orosz katonának is segített Oroszországból külföldre szökni, miután az érintettek megosztották a tapasztalataikat és nyíltan elítélték az agressziót.

XS
SM
MD
LG