Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben segíthetnek egy kolumbiai vetőmagbank titkai


Az idei aszály nagy kárt okozott a termésben a szerbiai Vajdaságban. A magbank segíthet az ellenállóbb növények nemesítésében
Az idei aszály nagy kárt okozott a termésben a szerbiai Vajdaságban. A magbank segíthet az ellenállóbb növények nemesítésében

Javier Gereda kolumbiai agronómus büszkén mutogatja azt a megtermett babnövényt és az élénkzöld színű palántákat, amelyeket hét év gondos munkájával sikeresen támasztott fel, mielőtt a mezőgazdaság történetének homályába merültek volna.

„Ez itt a fiam és a testvérei” – mondta mosolyogva, high-tech hűtőszekrények sora mellett állva egy olyan világhírű vetőmagbankban, amely a genetikai módszerek révén segíti a gazdákat az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban, és teszi ellenállóbbá a globális élelmiszer-ellátási rendszert.

„Ez itt az egyetlen olyan babfajta, amely eredeti élőhelyén, Costa Ricán kívül létezik, ahonnan már évekkel ezelőtt eltűnt – mondja Gereda. – Mi vagyunk az egyetlen forrása az ilyen kihalt fajoknak.”

A Nemzetközi Mezőgazdasági Kutatási Tanácsadó Csoport (CGIAR) szerint a bab, a manióka és a trópusi takarmányok tekintetében ez a világ legnagyobb genetikai gyűjteménye, ahol a hetvenes évek óta gyűjtik és őrzik a magokat. Itt tárolták azt a magot is, amelyből Gereda a növényeit nevelte.

A délnyugat-kolumbiai Cali városának közelében, cukornádföldek között található Future Seeds génbankot a CGIAR Biodiverzitás Nemzetközi Szövetsége és a Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Központ (CIAT) működteti.

A növekvő globális népesség miatt emelkedő élelmiszerigény és a talajromlás, valamint a forróbb és szélsőségesebb időjárás okozta csökkenő terméshozam miatt a kutatóknak ellenállóbb növényfajtákat kell nemesíteniük – emlékeztetnek szakértők.

Mexikói gazdálkodók – egykori tanárok – a földjükön, akik a háztáji gazdaságoknak adott állami támogatásokat kihasználva lettek gazdák. A kép 2022. május 30-án készült
Mexikói gazdálkodók – egykori tanárok – a földjükön, akik a háztáji gazdaságoknak adott állami támogatásokat kihasználva lettek gazdák. A kép 2022. május 30-án készült

A magbank egy 67.000 mintából álló gyűjteménynek ad otthont, amelyet –20 Celsius-fokra hűtött, hatalmas hűtőszekrényben tárolnak, légmentesen lezárt kémcsövekkel teli acélpolcokon.

„Ez egyfajta biztosíték a jövőre nézve” – mondta a Thomson Reuters Alapítványnak Joe Tohme genetikus és kutató, aki a növények táplálkozási és egészségügyi hatásaival kapcsolatos kutatásokat vezeti a szövetségnél.

A gyűjteménynek otthont adó új létesítmény eddig mintegy 17,2 millió dolláros támogatást kapott többek között a kolumbiai kormánytól, valamint további 17 millió dolláros adományt Jeff Bezos, az Amazon cég alapítója által létrehozott Bezos Föld Alapítványtól.

Az élelmiszer-ellátás kihívásai

A világon korábban több mint hatezer különböző növényt termesztettek, de az elmúlt évszázadban a fajták mintegy 75 százaléka eltűnt. Az ENSZ szakértői szerint kalóriaigényeink negyven százalékát ma már csak három fő növényből – kukoricából, búzából és rizsből – fedezzük.

Ez azt jelenti, hogy az élelmiszer-ellátás sebezhető, ha az éghajlatváltozás vagy egy háború miatt elmarad a várt termés. Az ukrajnai konfliktus rávilágított az élelmiszer-ellátási láncok törékenységére, amelyek megszakadása az árak emelkedéséhez és éhínséghez vezethet.

A vetőmagbank viszont olyan genetikai titkokat őriz, amelyek segíthetnek a gazdáknak alkalmazkodni az emelkedő hőmérséklethez és a szárazabb vagy csapadékosabb körülményekhez úgy, hogy ellenállóbb, táplálóbb és nagyobb terméshozamú növényeket ültetnek, így sikeresen léphetnek fel az éhezés és az alultápláltság ellen.

Ma a Föld minden kilencedik lakója nem jut elegendő élelemhez, miközben a világ népessége 2050-re várhatóan el fogja érni a 9,8 milliárdot.

Mivel a biológiai sokféleség csökkenése a városfejlesztés, a népességnövekedés és az erdőirtás miatt világszerte egyre nagyobb méreteket ölt, a szakértők szerint létfontosságú a növényfajok megőrzése, hogy megakadályozzuk végleges eltűnésüket.

Az orosz Növénygenetikai Források magbank dolgozói Szentpétervárott 2016 decemberében
Az orosz Növénygenetikai Források magbank dolgozói Szentpétervárott 2016 decemberében

Az emelkedő hőmérséklet új és váratlan kártevőket és betegségeket hozott magával, amelyek tovább pusztítják a termést.

„Az élelmezésbiztonságra fenyegető legnagyobb veszély az éghajlatváltozás, amely egzisztenciális fenyegetés” – mondta Tohme.

„A vetőmagbank lehetővé teheti, hogy rövid és hosszú távú problémákkal foglalkozzunk, mint például az éghajlatváltozás, az alultápláltság és más jövőbeli veszélyek” – tette hozzá.

„Egyedülálló gyűjtemény”

A vetőmagbank laboratóriumaiban a kutatók mikroszkóp segítségével válogatnak elő minden egyes magot tárolás vagy kutatás céljából. Az optimális magokat kiválasztják, a sérülteket kidobják.

„Különleges génkészleti tulajdonságokat keresünk, olyan magokat, amelyek képesek túlélni magas hőmérsékleten és/vagy víz nélkül, vagy pont fordítva, sok vízzel. A legjobbak közül is a legjobbakat választjuk ki” – mondta Luis Guillermo Santos, a CIAT babkutatója.

A bank ingyen biztosít vetőmagmintákat a kutatóknak és a gazdáknak – gyakran mezőgazdasági szövetkezeteknek, akik az őseik által egykor használt magokat vagy ellenállóbb fajtákat szeretnék elültetni.

Évente körülbelül száz kérés érkezik e-mailben kutatóktól és gazdáktól a gyűjteményben tárolt babmintákra vonatkozóan.

„Egyes gazdák tudják, milyen vetőmagokat szeretnének, ugyanazokat, amelyeket nagyapáik vagy akár korábbi őseik használtak. De mi is tudunk javaslatot tenni, hogy a helyi körülményeknek megfelelően milyen vetőmagokat használjanak” – nyilatkozta Santos, hozzátéve, hogy a bank 1973 óta több mint ötszázezer vetőmagmintát juttatott el a világ 142 országába.

Olasz búzamező a 2022-es aszály idején a részben kiszáradt Pó folyó környékén
Olasz búzamező a 2022-es aszály idején a részben kiszáradt Pó folyó környékén

Az évtizedek során a génbank vetőmagjait használó tudósok ellenállóbb és táplálóbb vetőmagokat is kifejlesztettek, ami létfontosságú, mivel a Föld genetikai sokféleségének csökkenése miatt a növények kevésbé ellenállók a betegségekkel, az invazív fajokkal, a kártevőkkel, az élőhelyek csökkenésével és az éghajlatváltozással szemben – fejtette ki Norma Manrique, a CIAT kutatója.

„A bank az egyik módja annak, hogy megvédjük a biológiai sokféleséget és megőrizzük az őshonos élőhelyükön már eltűnt növények biológiai sokféleségét” – mondta Manrique.

„Ezek a vetőmagok jelentik a megoldást – állította. – Ez egy kincs. Ezt nem lehet újra összegyűjteni. Ez egyedülálló.”

Egyik sikertörténetük, hogy évtizedekkel ezelőtt az Ecuadorból és Kolumbia Amazonas esőerdejéből gyűjtött magokat arra használták fel, hogy a maniókának egy olyan fajtáját nemesítsék ki, amely ellenáll a barna csíknak, az Afrika egyes részein elterjedt betegségnek, amely csökkenti a termést.

Tohme szerint egy másik esetben magasabb cink- és vastartalmú babfajtákat azonosítottak, amelyek az alultápláltság és az éhezés elleni küzdelemben segítenek.

Technológiai innováció

A magokban tárolt információk feltárása és kinyerése a DNS kivonása és génszekvenálás révén történik, ez a folyamat fejti meg és fordítja le a növények genetikai kódját.

A Future Seeds génbank új épületében, amelyet decemberben fognak teljesen üzembe helyezni, a tudósok a genomikát – a genetikai anyag tanulmányozását – vetik be, és ezt integrálják a különböző forrásokból származó, hatalmas mennyiségű adat feldolgozását és a hasznos minták felfedezését lehetővé tévő Big Data technológiával, hogy ellenállóbb növényeket tudjanak nemesíteni.

A mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása nagyban segít a tudósoknak felgyorsítani a termények elemzését, így gyorsabban lehet új növényfajtákat nemesíteni, amelyek képesek megbirkózni a szélsőséges körülményekkel.

„Ez egy olyan gyűjtemény, amelyet le kell fordítani, ehhez új technológiákat, így például mesterséges intelligenciát használnak az adatbányászatban” – mondta Tohme.

Monica Carvajal biológus, aki a Future Seeds digitális részlegét vezeti, kifejtette, hogy ez „olyan, mintha lenne egy digitális útlevelünk (…) egy tudásbank, amely az adatok felhasználásával hozzáférést biztosít a biológiai sokféleséghez”.

„A magokban rejtőző titkot fel kell fedezni. A titkokat pedig a saját igényeid alapján keresed” – tette hozzá.

A génbank célja az is, hogy a tudósok új generációját képezze ki új kutatási partnerségek kialakításával helyi és nemzetközi egyetemekkel – mondta Tohme.

„A gyűjtemény fenntartása kihívás – állítja. – Ez több nemzedékre szóló elkötelezettséget igényel. Az örökkévalóságig fenn kell tartani.”

Szöveg: A Thomson Reuters Alapítvány tudósítása nyomán.
XS
SM
MD
LG