Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy nap alatt több mint húsz újabb települést foglalt vissza az ukrán hadsereg


Ukrán katonák a felszabadított Hoptivkában 2022. szeptember 11-én
Ukrán katonák a felszabadított Hoptivkában 2022. szeptember 11-én

Jelentős harctéri sikereket ért el a biztonsági erők ellentámadása az északi Harkiv és a keleti Donyeck régióban.

Ukrán tisztségviselők tájékoztatása szerint orosz rakétatalálatok érték a kritikus infrastruktúrát, így zavar keletkezett az áram- és a vízszolgáltatásban Harkivban, Szumiban, Polcavában, Zaporizzsjában és Dnyipropetrovszkban. Bár vasárnap estére több helyen helyreállították a károkat, emberek milliói lehetnek még érintettek.

Az orosz inváziós erők csapást mértek Harkivban az ország második legnagyobb hőerőművére is, amely az internetre feltöltött videók tanúsága szerint kigyulladt.

„Az orosz terroristák már csak terroristák maradnak, a kritikus infrastruktúrát támadják, nem katonai létesítményeket. Céljuk csupán az, hogy megfosszák az embereket a világítástól és a fűtéstől” – mondta Volodimir Zelenszkij.

„Tényleg még mindig azt gondoljátok, hogy meg tudtok félemlíteni, meg tudtok törni, engedményekre tudtok kényszeríteni bennünket? A hideg, az éhezés, a sötétség és a szomjúság nem olyan ijesztő és halálos számunkra, mint a ti »barátságotok és testvériségetek«. A történelem mindent helyre fog hozni. Lesz gázunk, világításunk, vizünk, élelmünk, NÉLKÜLETEK” – üzente Moszkvának az ukrán elnök.

A brit védelmi minisztérium arról számolt be hétfőn, hogy folytatódtak a harcok Izjum és Kupjanszk környékén. Utóbbi rendkívül fontos vasúti csomópont az orosz csapatok ellátása szempontjából.

A Kreml előző nap bejelentette a haderő visszavonását Izjumból és több más térségből, hogy a délebbi területek védelmét erősítsék egyes egységek átvezénylésével. Korábban hasonlóképp magyarázták a kijevi ostrom feladását is.

Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők parancsnoka közölte, hogy az ellenoffenzíva szeptember eleji kezdete óta több mint háromezer négyzetkilométert foglaltak vissza, így már csak ötven kilométerre vannak az orosz határtól.

Egy zászlóalj fényképeket tett közzé a határtól két kilométerre, Harkivtól északra lévő Hoptivkából, amelyeken ukrán katonák láthatók az önkormányzat épülete előtt.

Oleh Szinyehubov harkivi kormányzó tudatta, hogy a régióban már több mint negyven település felett sikerült visszavenni az ellenőrzést.

Feltehetőleg a harctéri kudarcok hatására Moszkva most nyitottabbnak mutatkozik a diplomáciai rendezésre. „Oroszország nem utasítja el a tárgyalásokat Ukrajnával, de minél többet késik a folyamat, annál nehezebb lesz megállapodni” – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter az állami televíziónak adott interjújában.

Készült az AP, az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG