Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Egy nap kiderül, az oroszok mivel veszik rá Orbánt az együttműködésre” – írta az Európai Néppárt politikusa


Michael Gahler, az Európai Unió Választási Megfigyelő Missziójának (EUEOM) főmegfigyelőjeként 2018. október 26-án, egy iszlámábádi sajtótájékoztatón
Michael Gahler, az Európai Unió Választási Megfigyelő Missziójának (EUEOM) főmegfigyelőjeként 2018. október 26-án, egy iszlámábádi sajtótájékoztatón

Az Európai Néppárt frakciójának külügyi szóvivője a Twitteren bírálta a magyar kormányfőt, mert sajtóértesülések szerint a magyar kormány mégsem akarja elfogadni ebben a formájában az Oroszország elleni újabb EU-s szankciókat.

Az ok, sajtóértesülések szerint az, hogy az Európai Unió a hatodik szankciós csomagban több orosz személy vagyonát befagyasztaná, vagyontárgyait lefoglalná és kitiltaná az EU-ból. Köztük van Putyin támogatója és tanácsadója, az orosz ortodox feje, Kirill pátriárka is, aki kiáll az ukrajnai háború mellett.

A 444 vette észre Michael Gahler Twitter-posztját, amelyben az Európai Néppárt frakciójának külügyi szóvivője azt írta: „szégyellje magát Orbán”, amiért kiáll Kirill mellett, aki „az orosz diktátor háborús bűneit védi”. Hozzátette: „egy nap majd kiderül, az oroszok mivel veszik rá Orbánt az együttműködésre”.

Orbán Viktor már korábban jelezte, nem támogatja, hogy egyházi vezetőket uniós szankciós listára tegyenek

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök már május 6-án, a közmédiában egyebek között arról beszélt, hogy álláspontja szerint azok a szankciók, amiket eddig bevezettek Oroszország ellen, nagyobb bajt okoznak az európai gazdaságban, mint Oroszországban. Eleve nem tartja jó eszköznek ezeket. Ugyanakkor, „ legjobb meggyőződése ellenére, de még a magyar érdekek szempontjából kivédhető módon”, a szankciók első öt csomagjára hajlandó volt igent mondani. De mint fogalmazott, már az első alkalommal is világossá tette, hogy lesz egy vörös vonal, ami az energiaembargó.

Majd később hozzátette, van egy másik ilyen ügy is: a hatodik uniós szankciós csomag ugyanis az orosz ortodoxok vezetőjét, Kirill pátriárkát is a szankciós listára akarja tenni. Orbán Viktor, aki szerint ez „elvi szempontból fontosabb ügy, mint az olajé”, azt mondta, kapott is egy levelet a magyarországi ortodoxok gyülekezetétől és közösségétől, amelyben arra kérik, hogy ez ellen mindent tegyen meg.

A miniszterelnök a közrádióban erről szó szerint azt mondta:

„​azt mi nem fogjuk támogatni, hogy egyházi vezetőket is tegyenek fel a szankciós listára. Ez érinti a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését, és az szent és sérthetetlen”​.

A Telex megjegyzi, hogy Orbán Viktor május 12-én fogadta II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát, Ő egyike azoknak az egyházi vezetőknek, akik levélben fordultak hozzá, akadályozza meg Kirill pátriárka szankcionálását.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG