Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: az uniós olajembargó felérne egy gazdasági atombombával


Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én
Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én

Jelentős kormányátalakítást tervez, új arcokat hozna be a kabinetbe – erről és az oroszok elleni újabb uniós szankciócsomagról is beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök szerint az olaj- és gázembargót tönkreteheti Magyarországot.

Magyarország ebben a formájában nem tudja elfogadni az újabb, Oroszországot sújtó szankciócsomagot, erősítette meg a miniszterelnök a közmédiában, ahol először adott nyilatkozatot az új parlament megalakulása óta.

Vége lenne a rezsicsökkentésnek

Orbán Viktor szerint felérne egy gazdasági atombombával, ha elfogadnák az uniós javaslatcsomagot, vége lenne a rezsicsökkentésnek, 700 forintba kerülne a benzin és 800-ba a gázolaj.

Szerinte a szankciócsomag nem törődik azzal, hogy különböző adottságú országok vannak. Amelyiknek van tengere, az máshonnan is tud olajat szerezni, Magyarország azonban csak Oroszországtól tud venni.

Orbán Viktor szerint az uniós javaslat generál egy magyar problémát, de nem tesz mellé megoldást. Az orosz olajra tervezett finomítók átalakításához több száz milliárd forintra lenne szükség, drágább lenne az olaj is, amit finomítani kell.

A miniszterelnök a teljes magyar energiarendszer korszerűsítésének szükségességéről, napenergiáról és Paks2 megépítéséről beszélt. A szankciók bevezetéséhez felajánlott könnyítésre utalva azt mondta, ezekhez a fejlesztésekhez kell öt év, egy-másfél év nem elegendő. Hozzátette, erre van pénz az Európai Uniótól, de ezt ide is kell, hogy adja. A tervezetet a magyar kormány visszaküldte Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, és várja az új javaslatot.

Orbán Viktor egy másik magyar vétót is megelőlegezett, mint mondta az orosz ortodox egyház vezetőjét is a szankciós listára akarják tenni, amit a magyar kormány nem fog hagyni.

Jelentős szerkezetátalakítást tervez a kormányban

Orbán Viktor május 20. és május 30. között szeretné bemutatni az új kormányt a képviselőknek.

Azt mondta, hogy jelentős szerkezetátalakítást tervez, új embereket akar behozni, van akivel már megegyezett, van aki visszautasította és van akivel még tárgyal.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG