Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy orosz aktivista adatbázisa a háborúpárti tüntetésekbe bevont iskolákról 


Dmitrij Cibirjov: A putyini Oroszországnak nincs jövője
Dmitrij Cibirjov: A putyini Oroszországnak nincs jövője

Május 5-én a Moszkvától mintegy hetven kilométerre délre fekvő Tula város 40-es számú iskolájának diákjai azzal fejezték ki támogatásukat az orosz hadsereg mellett, hogy felsorakoztak a latin Z betűt formázva. A Z a V-vel együtt a Kreml ukrajnai háborújának szimbólumává vált. Az „önkéntes” videót a helyi hírcsatornák és az iskola közösségimédia-fiókjai tették közzé.

Néhány nappal később az iskola igazgatójának, Szvetlana Gnyigyinának a neve, munkahelyi elérhetősége és fényképe megjelent egy Telegram-csatornán, amelyet egy aktivista azért hozott létre, hogy információkat gyűjtsön és tegyen közzé azokról az iskolákról, amelyek szerinte háborús propagandára használják a gyerekeket.

Ugyanez történt Alekszandra Pasecsnyikkel, az Orehovo-Zujevo moszkvai külvárosban található 18. számú iskola igazgatójával is. Április közepén a közösségi médiában fényképeket tett közzé diákjairól, akik az orosz zászló színeiben egy szalagot tartottak a kezükben a már ismert Z alakzatban, és olyan hashtageket csatoltak hozzá, hogy „A Donbászért”, „Az igazságért” és „Az elnökért”.

A Telegram-csatorna, az Onyi Za Vojnu! (Ők a háborúért vannak!) a 36 éves Dmitrij Cibirjov, a bebörtönzött ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egykori koordinátorának projektje a Volga-menti Szaratov régióból. Cibirjov 2021-ben hagyta el Oroszországot, nem sokkal azután, hogy a Navalnijhoz köthető szervezeteket szélsőségesnek bélyegezték és betiltották, és a bűnüldöző szervek büntetőeljárást indítottak a nekik dolgozó emberek ellen.

„Felháborító”

Gyerekeket arra kényszeríteni, hogy az ukrajnai háborút támogató tüntetéseken vegyenek részt, felháborító erkölcsi bűncselekmény – mondta Cibirjov a Szabad Európa egyik orosz nyelvű műsorában. Állítása szerint ez ráadásul sérti az orosz törvényt, amely tiltja a tüntetéseken, felvonulásokon vagy sztrájkokban való részvételre való kényszerítést, valamint az oktatásról szóló törvényt, amely tiltja az iskolák politikai célokra való felhasználását.

„Személy szerint – mint a projekt alapítója – szeretném, ha legalább adminisztratív büntetést szabnának ki ezekre az igazgatókra; eltávolítanák őket a pozíciójukból, és megtiltanák, hogy tovább dolgozzanak gyerekekkel – mondta Cibirjov. – Valószínűleg ez most nem reális, de változások jöhetnek az országban – köztük meglehetősen váratlanok is. Az adatbázis hasznos lenne ebben az esetben.”

Röviddel azután, hogy Vlagyimir Putyin elnök február 24-én megindította az inváziót (amellyel nem sikerült elérni a nyilvánvaló célt, hogy megbuktassák az ukrán kormányt, vagy jelentős engedményekre kényszerítsék), az orosz vezetés aktívan dolgozni kezdett azon, hogy a háború támogatására tüzelje fel a közvéleményt.

A helyi közigazgatás és a kormányzó Egységes Oroszország párt helyi szervezetei különböző flashmobokat, levélíró kampányokat és a hazafiság és a politikai hűség egyéb megnyilvánulásait hirdették meg, sokszor az állami szektorban dolgozók és az iskolások bevonásával.

Archív kép Cibirjov tüntetéséről: „Putyin fél Navalnijtól”
Archív kép Cibirjov tüntetéséről: „Putyin fél Navalnijtól”

Cibirjov habozik az átvilágítás szót használni projektjével kapcsolatban, mivel ez a korábbi, lejáratott rendszerhez kötődő személyek nyilvános tevékenységének korlátozását vonná maga után.

„Tudom, hogy ezek az igazgatók nem saját kezdeményezésükre cselekszenek – mondta. – Nem szabad emberek. A regionális és a városi önkormányzatok, valamint az oktatási minisztérium utasításait hajtják végre.”

„Nem hiszem, hogy ez indok lenne az átvilágításra – tette hozzá –, de mindenképpen mond valamit róluk mint emberekről, a kompetenciájukról és az erkölcsükről.”

A gyerekek felhasználását – akik általában nem képesek megérteni vagy szabadon dönteni az ilyen politikai nyilatkozatokról – az aktivista gyermekkereskedelemnek nevezi.

„Amikor gyerekek felhasználásához folyamodnak ilyen tevékenységekben, az nemcsak erkölcstelen, hanem szó szerint a hatályos törvények megsértése” – hangsúlyozta.

Putyin diákjai

Az iskolások szüleit ritkán tájékoztatják előre az ilyen tüntetésekről, mondta Cibirjov. Ők pedig még utólag is gyakran vonakodnak panaszt tenni, „mert félnek attól, hogy problémát okoznak a gyereküknek”.

Orosz óvodásokat is a hadsereg támogatására buzdítottak

Cibirjov egy évig tanított egy állami iskolában, ahol gyengén látó és fejlődési nehézségekkel küzdő gyerekeket oktattak. Távozása után is figyelemmel követte az iskola sorsát.

„Körülbelül öt év után az az iskola, amelynek nagyon kielégítő volt a vezetése, törődött a gyerekekkel, ezeknek a propagandistáknak a fészkévé vált, akik még arra is hajlandók, hogy kihasználják az ilyen gyerekeket – mondta. – Mint a gyerekek általában, ők sem értik, mire kényszeríti őket a tanáruk. Ez nagyon zavart. Nincsenek saját gyerekeim, de tudom, hogy ők az országunk jövője.”

Hozzátette, hogy a most Ukrajnában harcoló orosz katonák egykor „gyerekek voltak, akik Putyin alatt jártak iskolába”, aki 1999 óta kormányoz.

„Évekig katonai propagandán nevelték őket, és most ezek a sorkatonák harcolnak és halnak meg Ukrajnában – mondta. – Nem szeretném, ha a mai ötödikesek és más iskolások néhány év múlva a következő háborúba vonulnának, mert olyan dolgokat mondtak nekik az iskolában.”

Oroszország oktatási rendszerét – érvelt Cibirjov – végső soron „teljesen meg kell majd reformálni, és ezt a politikailag alárendelt és elvtelen igazgatókkal és tanárokkal kell kezdeni”.

Írta Robert Coalson a Szabad Európa orosz szerkesztőségének tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG