Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy rossz klikk, és a KRÉTA teljes adatbázisához hozzáférhettek ismeretlenek


A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) bejelentkezési oldala egy táblagépen a Letenyei Andrássy Gyula Általános Iskolában 2020. március 19-én
A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) bejelentkezési oldala egy táblagépen a Letenyei Andrássy Gyula Általános Iskolában 2020. március 19-én

Egy projektvezető egy fertőzött linkre kattinthatott a KRÉTA rendszerét üzemeltető cégnél. A belépési adataival gyakorlatilag bármihez hozzáférhettek a behatolók, a diákok és tanárok adatain túl a cég belső kommunikációjához és a program forráskódjához is.

A Telex információi szerint néhány hete adathalász támadás érte a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, azaz a KRÉTA fejlesztőcégét, az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t. A lap úgy tudja, a támadás sikeres volt, amellyel hozzáférést szerezhettek a közoktatás minden intézményében kötelezően használt adminisztrációs rendszer adataihoz.

A lapnak az értesülést nem hivatalosan az eKRÉTA Zrt.-n belülről is megerősítették, azt mondták, hogy adathalász támadás történt. Egy projektvezető egy hamisított e-mailben küldött fertőzött linkre kattintott, ezzel a támadók megszerezhették a belépési adatait, amellyel hozzáférhettek a belső adatbázisokhoz, és gyakorlatilag mindent elérhettek a cég rendszerein belül.

Ehhez kapcsolódóan: Ki-be járkálnak orosz hekkerek a magyar külügyminisztérium hálózatában

A lapnak nyilatkozó Kovács Gábor, a KRÉTA korábbi fejlesztési vezetője azt mondta, nagyon sok mindenhez hozzáférhettek a támadással. A KRÉTA a diákok és a tanárok szinte minden adatát tartalmazza, a tajszámok és más személyes adatok vagy a jegyek, intők a triviális kategória, de ennél érzékenyebb adatok is elérhetővé váltak.

„Hogy mást ne említsek, ilyen adat a diákok fogyatékossága, magatartászavara, amelyek minősített adatok; felmentések, igazolások, egészségügyi adatok; pedagógusok és más alkalmazottak HR-adatai; intézmények költségvetése, gazdálkodása; intézmények iktatott dokumentumai” – sorolta.

Az ügyben többször is keresték az eKRÉTA Zrt.-t, de semmilyen hivatalos választ nem kaptak. Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte, hogy „a KRÉTA rendszert érintő adatszivárgás miatt 2022. január 1-jét követően a rendőrség nyomozó hatóságainál nem indult büntetőeljárás.”

A további kérdésekre pedig azt, hogy augusztus 1. óta „a KRÉTA rendszert érintően elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt” négy büntetőeljárás indult.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG